Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin yeni sayısı çıktı!

Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin 16-31 Mart tarihli 6’ıncı sayısı çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2023
  • 16:30

Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin 16-31 Mart 2023 tarihli yeni sayısı “Bu düzen değişmeli!” manşetiyle yayınlandı.

Yaklaşan seçimler vesilesiyle yoğunlaşan düzen siyasetinden deprem sonrası tam bir yıkıma dönüşen AKP zihniyetine, bir futbol maçı üzerinden kışkırtılan ırkçı gericilikten 8 Mart eylemlerine kadar bir dizi gündemin kendine yer bulduğu gazete sayfaları, gerçek kurtuluşun işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ile geleceğinin altını çiziyor.

“Bu düzen değişmeli” başlıklı kapak yazısında güncel siyasal gelişmeler ekseninde yaklaşan seçim süreci ve AKP’nin toplum yaşamının üzerine çöken enkazı vurgulanarak, işçi ve emekçilerin ehveni-şer tablosuyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. “Türkiye toplumunun AKP’den ve onun temsil ettiği rantçı, talancı ve baskıcı anlayışından kurtulması kuşkusuz büyük önem taşıyor. Fakat bu yeterli değildir, bir çıkar şebekesine dönüşen bu partinin işlediği suçların hesabı tek tek sorulmalıdır. En çok da işçi sınıfı, kendisine en büyük hak kayıplarını yaşatan, temel özgürlüklerini gasp eden bu iktidardan kurtulmak için çaba göstermelidir. Ondan hesap sormalıdır” vurgusu yapan kapak yazısı sadece AKP iktidarından kurtulmanın sorunları çözmeyeceği, esas devrilmesi gerekenin kapitalist düzen gerçeği olduğu ifade ediliyor. 

Gazetenin “Sınıf Tavrı” köşesinde “Ölüm mü sıtma mı? İkileminde iktidar kavgası” başlıklı yazıda yaklaşan seçim süreci, AKP’nin 20 yıllık iktidarının toplum yaşamına ödettiği büyük bedeller ve bunun alternatifi olduğu iddiası ile ortaya çıkan Millet İttifakı’nın kapitalizmi restore etmekten öte bir programı olmadığı ifade edilerek, işçi ve emekçiler için gerçek seçeneğin örgütlü mücadeleyi güçlendirmek olduğunun altı çiziliyor.

Gazetenin “Bakış” köşesi “Depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmalıdır!” başlıklı yazıda deprem felaketini yaşayan şehirlerde çözülmeyen/çözülemeyen sorunlar ele alınıyor. Toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesinin yanı sıra, kamu fonlarının depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanması gerektiği belirtilerek, iktidarın bunu kendiliğinden yapmayacağı bunun ancak büyüyen öfke ve tepkinin mücadele kanallarına akmasıyla başarılabileceği vurgulanıyor. 

Gazetenin orta sayfası önümüzdeki sayılarda da devam etmesi düşünülen, AKP’li yılları irdeleyen dosya konusuna ayrılmış. Dosyanın ilk bölümü “Yaparsa AKP yapar dediler, yaptı!” başlığıyla 12 Eylül’de başlayan ve AKP’li yıllarda zirve yapan neo-liberal saldırılar ve sonuçları üzerinde duruluyor.

“İşçi Okulu” köşesinde, geçtiğimiz sayılarda yayınlanan “demokrasi” konusunun devamı olarak “Demokrasi kavramı üzerine-2 / Demokrasi ve devlet” başlıklı yazıya yer verilmiş.

İşçi sınıfının büyük öğretmeni Karl Marks’ın ölüm yıldönümü vesilesiyle arka kapağını, “Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!” başlığıyla Engels’in Marks’ın mezarı başında yaptığı konuşmadan bir bölüm yayınlanmış.

Okur mektuplarının yanı sıra ülke genelinde yaygın bir eylemliliğe sahne olan 8 Martlar yeni sayının sayfalarında kendine yer bulurken, Amedspor-Bursaspor maçında yaşanan olaylar “Halklar arası kardeşliğe vurulan bir bıçak darbesi!” başlıklı yazıda ele alınmış. Gazetede yer alan diğer yazılar şu şekilde;

- Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim!

- Newroz, ezilen halkların mücadele ateşidir!

- Bilim düşmanlığının kol gezdiği saray koridorlarında şehir plancılığı

- Utanmadan seçim vaadi veriyorlar…

- Deprem fırsatçısı kapitalistlere karşı birliğimizi güçlendirelim!

- Sendika düşmanlığında yargı kıyağı

- Mata işçileri ek zam talebiyle direniyor!

- Emperyalist saldırganlık insanlığı tehdit ediyor!

- Barış için mücadele ve işçiler

- Göğün fethine çıkan Komünarlar

- Futbol sadece futbol değildir!