Devrimci sınıf gazetesi Emeğin Kurtuluşu’nun 16-31 Temmuz 2023 tarihli yeni sayısı, “İki sınıf, iki dünya!” manşetiyle çıktı.
Gazetenin kapak yazısı, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Fortune ilk 500 verilerinin ortaya koyduğu gerçekleri irdelemiş. İlk 500’e giren şirketlerin kâr ve net satış gelirlerinde yaşanan devasa artışlarla işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşulları karşılaştırılarak iki farklı sınıf ve iki farklı dünya vurgusu yapılmış.
Kapak yazısında şunlar ifade edilmiş:
“Yoksulluk göreceli bir kavramdır. Ne rakamsal artışlar ne de geçmişte olmayan teknolojik araçların kullanılması yoksulluk gerçeğini ortadan kaldıramaz. Yoksulluk, adım adım uzay çağına giden bir dünyada en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılayamamak demektir. Yoksulluk, yaşamı emeği ile var eden milyonlarca işçinin yarattığı zenginliklerin yanına bile yaklaşamaması demektir. Yoksulluk, durmadan derinleşen gelir ve servet uçurumu demektir. Bu dünya sermayenin dünyasıdır. Üretim araçlarının özel mülkiyetine dayanan bu kapitalist sömürü düzeninde işçi sınıfı için yaşam hakkı bile yoktur. Çünkü yaşamak sadece nefes almak değildir.”
“Sınıf Tavrı” köşesinde, “Sermayenin saldırılarına karşı, Birleşik-örgütlü direniş!” başlıklı yazıya yer verilmiş. Seçimlerin ardından rasyonel zemine dönme tartışmaları eşliğinde işçi ve emekçilere çıkartılan kabarık fatura ile toplumun geneline dayatılan sefalet koşullarının işlendiği yazıda, kurtuluşun ancak fabrikaları mücadele merkezlerine çevirmek ve bu mücadeleleri birleştirmekten geçtiğinin altı çizilmiş.
“Bakış” köşesinde, “Sendikalarımızı yeniden kazanmak için…” başlıklı yazıyla Türk-İş’in kuruluş yıl dönümü vesilesiyle sermaye ve devlet güdümlü sendikacılık ele alınmış, bugün gelinen nokta özetlenmiş. Şu vurgular yapılmış: “Ancak sendikaların sendikal bürokrasi tarafından ele geçirilmesi, işçi sınıfının en temel mücadele aracından vazgeçeceği anlamına gelmemektedir. Tersine, işçi sınıfının mücadelesinde çok önemli rolü olan sendikal mücadelede, sendikaları yeniden kazanma mücadelesi sınıf mücadelesinin bir başka cephesini oluşturmaktadır.”
Gazetenin orta sayfasının “Dosya” konusu TÜİK’e ayrılmış. “AKP iktidarının yalan aparatı” başlıklı yazı, “TÜİK rakamlara yalan, yoksulluk gerçek!” başlıklı bir çerçeve yazı tamamlıyor.
Dünya sayfasında, “Fransa’da yoksul emekçiler-gençler ayakta!” ve “İsrail savaş makinasına boyun eğmeyen Filistin halkı kazanacak!” başlıklı iki yazı yayınlanmış.
Kadın sayfasında, “Eşitlik ve örgütlük mücadelesini büyüteceğiz!” yazısının yanı sıra “Çıplak arama insanlık suçudur!” başlık yazıya yer ayrılmış.
Tarih/Eğitim sayfasında, Kore’ye asker gönderme kararının alınmasının yıl dönümü vesilesiyle “Günlüğü 23 sente ölüm!” yazısı bulunuyor.
Kültür/Sanat sayfasında, Nazım’ın “Vatan Haini” şiirinin yazıldığı 28 Temmuz 1962 tarihinin yıl dönümünü nedeniyle, “Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla!” yazısına yer verilmiş.
Arka kapakta ise “6. Filo’nun denize dökülmesinin 55. Yılı… Anti-emperyalist mücadeleyi güçlendirelim!” başlıklı yazı yer almış.
Süren işçi direnişleri ve sınıf haberleri gazete sayfalarında bir yer bulurken, Mücadele Postası’nda fabrikalardan gelen okur mektupları yayınlanmış.
Gazetenin diğer yazı başlıkları şu şekilde:
- Ya biz kazanacağız ya onlar!
- Vergi soygununa dur diyelim!
- İşçi, memur ve emekliyi sefalette eşitlediler!
- 150 günün ardından…
- “Modern” pranga düzeni!
- İşçi sınıfı geleceğini savunmalıdır!