İsviçre'de Newroz coşkusu

Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının direniş bayramı Newroz, İsviçre'nin birçok kentinde kutlandı…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Mart 2023
  • 14:30

İsviçre’nin Zürih, Basel, Fribourg, Lozan, Cenevre ve Bellinzona şehirlerinde Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının direniş bayramı Newroz, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yaşamını yitiren on binlerce insanın da anıldığı etkinlikler, buruk olmakla beraber coşkulu ve kitlesel olmasıyla dikkat çekti. Depremler, Lozan Antlaşması’nın 100. Yılı, Öcalan’a özgürlük ve 14 Mayıs’taki seçimler vurgularının ön plana çıkarıldığı Newroz etkinliklerine Türkiye’den ve İsviçre’den birçok siyasetçi ve sanatçı da katılım gösterdi. Ayrıca TKİP taraftarları dahil olmak üzere Türkiyeli ve İsviçreli birçok sol, sosyalist parti ve örgütte Newroz etkinliklerine katılım sağladı.

Lozan

17 Mart günü saat 17.00 da Mentbenon Park’ta toplanan kitle, bayraklar ve meşalelerle Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nın bulunduğu Riponne Meydanı’na yürüdü. Burada toplanan kitle 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yaşamını yitiren on binlerce insan için saygı duruşunda bulundu. Newroz ateşini Lozan Belediye Başkanı ile İsviçreli milletvekilleri yaktı. Yapılan konuşmaların ardından Müzik etkinliği ve halaylarla Newroz sonlandırıldı.

Fribourg

İsviçre’de ortak olarak Fribourg kentinde Forum Fribourg Salonu’nda düzenlenen Newroz kutlamalarına İsviçreli siyasetçiler, kadınlar ve gençler yoğun ilgi gösterdi. İsviçre Newrozu, Maraş merkezli deprem felaketinde yaşamını yitirenlere adandı. Saat 15.00’de başlayan Newroz etkinliğine Fribourg Kantonu Başkanı ve Başkan Yardımcısı, HDP Milletvekili Musa Farisoğulları, CDK-S eşbaşkanları konuşmalar gerçekleştirdi. Coşkunun hakim olduğu etkinlikte Hozan Cömert ve birçok Kürt sanatçı sahne aldı. Geç saatlere kadar süren etkinlik sloganlar ve halaylarla son buldu.

Cenevre

21 Mart saat 17.00’de Mont-blanc Gar önünde meşaleler, bayraklar ve sloganlarla yürüyüşe başlayan kitle, Planpalle’de bir araya geldi. Yapılan saygı duruşunun ardından gerçekleştirilen konuşmalarda ‘Deprem dayanışmasının büyümesi gerektiği, Öcalan’a özgürlük, yaklaşan seçimler’ vurgusu hakimdi.

Cenevre Newrozu yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İsviçre