Kürt halkının özgürlük ve eşitlik özleminin simgesi olan Newroz bu yıl Avrupa’da yine yaygın kutlamlarla karşılandı. Kutlamalar bir hafta önce başladı. Almanya’nın onlarca yerelinde yapılan kutlamalar, 25 Mart Cumartesi günü, Frankfurt’ta yapılan merkezi kutlamayla taçlandırıldı.
Almanya’nın dört bir yanından katılımın olduğu Frankfurt’taki Newroz kutlaması, geçen seneyi aşan bir kitlesellikle gerçekleştirildi. Kimi tahminlere göre katılım 20 bin civarındaydı. Daha önce olduğu gibi, Rebstockpark’ta gerçekleşen kutlama için kitle saat 10.00’dan itibaren, ulusal kıyafetleriyle alana akmaya başladı.
Kürt Hareketi’nin Avrupa’daki çatı örgütü olan Kon-Med tarafından organize edilen ve Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adandığı açıklanan bu seneki Newroz etkinlikleri için, “Direniş ruhu ile 50. Önderlik Newroz’u olacak!” şiarı kullanıldı. Sahneye, “Newroz piroz be!”, “Abdullah Öcalan ve tüm politik tutsaklara özgürlük!” pankartlarının yanı sıra Newroz, deprem, şehitler ve direnişlerle ilgili onlarca pankart asıldı.
Katılımcı kitlenin ağırlıklı kısmının gençlerden ve Kürdistan’ın Türkiye dışındaki parçalarından, özellikle de Rojava’dan oluşması dikkat çekti. Polis Abdullah Öcalan posterleri ile PKK bayraklarının açılmasına izin vermezken, yer yer bu sembolleri taşıyanlar ise kaldırmaları için sahneden sık sık uyarıldı. Önceki yıllardan farklı olarak, yer yer kimi sloganlar eşliğinde, Mazlum Doğan, Kemal Pir, Ronahi, Zekiye Alkan ve Sema Yüce gibi PKK şehitlerinin posterlerlerinin taşınması da dikkat çekti.
Miting alanının çevresine çok sayıda yemek ve bilgilendirme çadırları kurulurken, Kürt Hareketinin ekseninde hareket eden birçok Türkiyeli ve yerli grupların da stand açtıkları gözlendi.
Kalabalık bir konuşmacı ve müzik grubundan oluşan program, saat 12.00’ye doğru Kürt ulusal marşının okunmasıyla başladı. Ardından Kon-Med eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever kitleyi selamladılar. Eşbaşkanlar, aynı zamanda mitingin temel konuşmacıları olarak kitleye hitap ettiler. Konuşmalarda ana hatlarıyla Öcalan’a özgürlük, deprem yıkımı ve seçimler gibi temalar işlendi. Türk sermaye devletinin deprem felaketini dahi Kürt halkını bölgeden göçertme fırsatına çevirmeye çalıştığı belirtilen konuşmalarda, bu yıl aynı zamanda Kürtlere yüz yıllık esaret getiren Lozan’ın da yüzüncü yılı olduğu belirtilerek, yeni yüzyılda Kürt halkının esaretten kurtulması için dört parçada birleşmesi gerektiği çağrısı yapıldı.
Konuşmalarda günümüz dünyasının en yakıcı gündemleri olan emperyalist savaş, silahlanma yarışı ve militarizm, kapitalist kriz ile Fransa’dan İngiltere’ye ve Almanya’ya kadar Avrupayı saran grev dalgasına dair tek kelime edilmezken; sahnede Almanya’nın emperyalist savaş politikasını icra eden Yeşiller ve SPD temsilcilerine (bunların kimisi Kürt kökenli olsa bile) yer verilmesi düşündürücüdür. Bunun kimi sol partiler ile sendika bürokrasisinden konuşmacılarla dengelenmeye çalışılması zevahiri kurtarmaya yetmiyor. Bu durum, davasını gittikçe daha fazla ulusal dar sınırlara hapseden Kürt hareketinin, sadece kendi burjuvazisiyle değil, her türden emperyalist burjuvaziyle de daha “barışık” bir konuma savrulduğunu göstermektedir.
Sınıf devrimcileri Newroz mitingine BİR-KAR bayrakları ile katıldı, alanda BİR-KAR’ın,“Emperyalist-kapitalist barbarlığa ve savaşlara karşı Biji Newroz!” başlıklı bildirisi yaygın olarak dağıtıldı.
Arada yağan yağmura ve rüzgara rağmen kitlenin baştan sona coşkusunu koruduğu ve çok sayıda müzik grubunun sahne aldığı etkinlik, akşam saatlerine doğru sona erdi.
Kızıl Bayrak / Frankfurt