Gebze'de Newroz coşkusu!

Kocaeli Newroz’u tüm kitlenin alana girmesinin ardından saygı duruşuyla başladı. Ardından Pablo Neruda'nın “Halkız biz!” şiiri okundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 18:30

Kocaeli Newroz’u için saat 11.30'da Gebze Mevlana Kapalı Pazar Alanı'nda toplanıldı. Alana girişlerde polis tarafından yine keyfi baskılar uygulandı. Çakmak, bozuk para, üzerinde Kürtçe yazan sarı, kırmızı, yeşil pankart ve flamalar engellenmeye çalışıldı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu polis arama noktasında bulundu ve engellemelere karşı çıktı.

Newroz programı saat 13.00’da saygı duruşuyla başladı. Ardından Pablo Neruda'nın “Halkız biz!” şiiri okundu. Kürsüden ilk olarak HDP Kocaeli İl Eş Başkanı Şahabettin Işık kitleye seslendi. Işık konuşmasında, 2023 Newrozu’nun depremde hayatını kaybedenlere adandığını ifade etti ve Newroz'un barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin önemli bir günü olduğunu vurguladı. Ramazan ayında yapılacak olan bağışların deprem bölgesine aktarılması duyurusunu yaptı. 

Ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kürsüden söz aldı. Gergerlioğlu, önceki Newrozlar'da olduğu gibi afiş, flama ve sarı, kırmızı, yeşil renkli giysilerin alana alınmadığını belirterek, baskıları kınadı.

Kitlenin attığı “Hükümet istifa!” sloganı ile baskılar protesto edildi. Deprem felaketine de değinen Gergerlioğlu, 50 bin insanın vebalinin sorulacağını ifade etti. Kızılay'ın depremde çadır satması olayının teşhir edildiği konuşma, “Bu toplum 14 Mayıs’ta bu ülkeyi kurtaracaktır” sözleriyle bitirildi.

Kürsüden Kandıra Cezaevi'ndeki tutsakların selamları kitleye iletilerek, mesajları okundu. Halepçe Katliamı lanetlendi.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri kürsüye davet edildi. Saat 13.40'da alanda Newroz ateşi yakıldı. Bileşenler adına konuşmalar gerçekleştirildi. Yapılan konuşmalarda alınmayan önlemler sonucu depremde büyük kayıpların yaşandığı, iktidardaki diktatörlüğün seçimle gönderileceği vurgulanarak, Emek ve Özgürlük İttifakı’na destek çağrısı yapıldı. Amed Milletvekili Dersim Dağ'ın kürsüden Kürtçe konuşma gerçekleştirmesinin ardından program müzik dinletisi ile sonlandırıldı.

Alana "Newroz ateşiyle özgürlüğe!" ana pankartının yanı sıra, “Newroz zalim Dehaklar'ın saltanatına son verecektir!”, “Çağdaş Kawalar'ın izinde Newroz ateşini büyütüyoruz!”, “Newroza gele şoreşgeri piroz be!” şiarlı pankartlar asıldı. Yeşil Sol Parti, EHP, SODAP, Emek Partisi ve Demokratik Alevi Dernekleri flamalarıyla alandaydı.

Kızıl Bayrak / Gebze