DİSK, KESK, TMMOB ve TTB: Kayyumun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez!

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yaptığı ortak yazılı açıklama ile kayyım politikasını teşhir ederek görevden alınan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ağustos 2019
  • 14:17

Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması üzerine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

Kayyım atamalarının “Cumhurbaşkanı ve mevcut Hükümet’in ihtiyaçlarının hukuk, anayasa ve yargı kararlarının üzerinde görüldüğü bir rejimde yaşadığımızın en çıplak göstergesi” olduğu belirtilen açıklamada şunlar söylendi: “Demokrasinin değer ve kurumlarının hiçe sayıldığı, devletin tüm olanaklarının iktidar partisinin hizmetine sunulduğu OHAL uygulamalarının bu son örneğinde; yüzlerce Belediye Meclis üyesi gözaltına alınmış, aralarında çok sayıda sendika üyesinin de olduğu belediye çalışanı ya açığa alınmış ya da görevden uzaklaştırılarak yerlerine jet hızıyla atamalar yapılmıştır. Diğer vahim bir uygulama ise ancak Danıştay kararı ile fesih edilebilecek Belediye Meclislerinin, kayyum olarak atanan Valiler  tarafından tümden feshedilmesidir!

DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak bu uygulamayı şiddetle kınıyor, bir an önce sivil darbe uygulamasından vazgeçilmesini ve görevden alınan Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Genel Başkanlarının ve Belediye Meclis üyelerinin görevlerine iade edilmesini istiyoruz.”

Derhal görevlerine iade edilsinler

Emek ve meslek örgütleri olarak baskıcı, dayatmacı,  otoriter, halk ve emek karşıtı bu “kayyumcu anlayışın” her alanda karşılarına çıktığı belirtilen açıklamada, doğanın talanından, kamu işçilerinin Türk-İş eliyle sefalete mahkum edilmesine hayata geçirdiği saldırıların teşhiriyle süren açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Biliyoruz ki, kayyum politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Geçen dönem atanmış olan belediye kayyumları “görevden alma, mobbing, görev değişikliği, imzalanan toplu sözleşmelerin iptal edilmesi, sendikal ayrımcılık” gibi birçok baskıcı ve keyfi uygulaması ile hafızalardaki yerlerini korumaktadır.

Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuk dışı yollarla, baskı ve zor yöntemleriyle muhalif siyasetçileri etkisizleştirme anlayışı terk edilmelidir.

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan derhal görevlerine iade edilmelidir.”