DGB İstanbul İl Meclisi toplandı

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul Meclisi toplantısında eğitim çalışması ve Türkiye Meclisi'nin hazırlıkları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2020
  • 19:41

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği bugün İstanbul Meclisi’nde bir araya geldi.

Mecliste, Eğitim Hakkı Çalıştayı sonrası kararı alınan, çeşitli kitap ve makalelerin tartışıldığı “Nasıl bir eğitim, nasıl bir üniversite?” eğitim çalışması gerçekleştirildi. Çalışmada çocuk işçilik, politeknik eğitim modeli, sosyalizmde eğitim ve Makarenko’nun Gorki Toplulukları’na dair makale derlemesinden yola çıkılarak tartışmalar yapıldı. Makalelere dair tartışmalar da birçok konu ele alındı. Günümüz kapitalist sistemin eğitim modeli ile sosyalist eğitim modeli arasında somut örnekler üzerinden karşılaştırmalar yapıldı, Makarenko eğitim modeli üzerinden köy enstitülerine de değinildi.

Her konu başlığı üzerine yaşanan örnekler de aktarıldı. Eğitim Fakültesi’nde okuyan ve staj yapan bir üniversiteli özel öğrenciler üzerinden eğitimin niteliksizliği ve eşitsizliğine dair örnekler verdi.

Makalelerin ardından “Barbiana Öğrencilerinden Mektup” adlı kitap üzerine sohbetler edildi. İlk başta kitaba dair kısa bir anlatım yapıldı. Toplum tarafından dışlanan, eşitsizlik sonucu okuyamayan çocukların farklı bir eğitim modeli ile hayata nasıl katıldıkları anlatıldı.

Eğitim çalışmasının ardından İstanbul Meclisi toplantısı yapıldı. Mecliste 22 Şubat’ta gerçekleşecek Türkiye Meclisi’nin konu başlıkları ve önergeler tartışıldı. İlk olarak siyasal gündemlerin tartışıldığı meclis de canlı tartışmalar gerçekleşti. Elazığ’da yaşanan deprem sonrası yaşananlar konuşuldu. Devlet kurumlarının şaibeli olayları ve dinci-gerici vakıflara peşkeş çekilen paralar konuşuldu. Ardından Van’da gerçekleşen çığ, uçak kazası ve intiharlar tartışıldı. İntiharlara ilişkin, insanları bu duruma zorlayan nedenler tartışıldı. İntiharların aslında cinayet olduğu söylendi. Bu intiharları yaratan en ciddi sorunlardan biri olan hayat pahalılığı ve zamlara değinildi. Üniversitelere getirilen yemekhane zamları ve İstanbul’da gerçekleşen ulaşım zammı konuşuldu. Üniversitelerde gelen zamların ara tatil dönemlerinde gerçekleştiği, bunun sebebinin de İstanbul Üniversitesi’nde yaşanıldığı gibi bir eylemlilikten korktukları ifade edildi. Her zammın bir intihar sebebi, her intiharın ise bu zamları getiren kurumların işlediği bir cinayet olduğu söylendi.

Canlı tartışmaların ardından Türkiye Meclisi’nde sunulacak olan önerge tartışmaları gerçekleşti. Kadın-çevre sorunu, 8 Mart ve 1 Mayıs gibi tarihsel gündemler ve bahar süreci, yaz kampı, özgürlük ve gelecek bağlamında öne çıkan sorun alanları, işleyiş, çalışma tarzı ve gençlik hareketinin durumu ve güncel görevlere dair tartışmalar gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / İstanbul