DGB Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi yayınlandı

DGB “Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz” şiarı ile 22 Şubat'ta İstanbul’da toplanan Türkiye Meclisi'nin Sonuç Bildirgesi'ni yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Mart 2020
  • 10:21

Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!

“Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz” şiarı ile İstanbul’da toplanan DGB Türkiye Meclisi başarıyla gerçekleştirildi. Baskı ve gericiliğin böylesine arttığı, geleceksizleştirme saldırıları sonucu sıra arkadaşlarımızın yaşamlarına son verdiği bir dönemde meclisimizi topladık. Meclisimize, çeşitli illerden ve birçok üniversiteden katılım sağlandı. Güçlü bir ön hazırlık süreci ile bir araya gelen yoldaşlarımızla birlikte on iki başlığı tartıştık.

1- Meclisimizde ilk olarak, “Eğitim Hakkı Mücadele Programı”nı gündemimize aldık. Yapılan canlı tartışmaların ardından içerisinde bir dizi talebin bulunduğu programımıza son halini verdik. Ardından Eğitim Hakkı Mücadele Programı’nı üniversitelerde gündemleştirme ve bir kampanya süreci örgütleme kararı aldık.

2- Ekonomik krizin toplum yaşamını derinden etkilediği, işsizlik, yoksulluk ve açlığın tırmandığı bir süreçte; AKP iktidarının birinci dereceden sorumlu olduğu ve derinleştirmek için çaba sarf ettiği Suriye savaşı da büyük yıkımlar yaratarak devam ediyor. Savaşın ve krizin faturası ise işçi ve emekçilerin, gençliğin yaşamını daha da katlanılamaz hale getiriyor. Her gün onlarca emekçi ve genç bu sorunlardan kaynaklı yaşamına son veriyor. En temel, yaşamsal ihtiyaçlara (sağlık, eğitim, vb) bütçe ayrılmazken Kanal İstanbul gibi sermayedarlara rant ve kâr sağlayacak projelere devasa bütçeler ayrılıyor. Bu eksende krizin ve savaş politikalarının yarattığı yıkımı sürekli olarak gençlik kitlelerine anlatacak “savaşa değil eğitime bütçe”, “Krizin faturasını kapitalistler ödesin” ekseninde bir çalışma öreceğiz. Bu topraklarda gençliğin anti-emperyalist duruşunu ve geleneğini sürdürmeye devam edeceğiz. Bu alanda yaşanan eylemli süreçlere öncülük edeceğiz.

3- Özgürlük ve gelecek bağlamında gençliğin öne çıkan sorunlarını da meclisimizde verimli tartışmalara konu ettik. Bugün toplumun tüm kesimleri gibi gençlik de büyük bir abluka altına alınmış durumda. Paralı eğitim uygulamaları sonucu yüz binlerce genç eğitimini bırakmak zorunda kalıyor. Ayrıca genç işsizlik tarihin en yüksek seviyesine gelmiş bulunuyor. Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğu mezun olduğunda kendi işlerinde ve alanlarında çalışamayacaklarını düşünüyor. Bütün bunların yanında özgürlük bağlamında da ciddi sorunlar yaşanıyor. Gençliğin söz söyleme ve örgütlenme hakkı sürekli olarak saldırı altında. Üniversitelerde ilerici muhalif gençliğe siyaset yasakları uygulanırken dinci-gerici ve faşist çetelere alan açılıyor. Bu faşist çeteler polis, ÖGB, rektörlük eliyle sürekli olarak ilerici ve devrimci öğrencilere saldırtılıyor. DGB olarak meclisimizde bu saldırılar karşısında mücadeleyi büyütme, gençliğin özgürlük talebini daha güçlü ifade etme kararı aldık.

4- Sermaye devleti ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi gibi gençlik hareketinin önemli mevzilerine dönük özel bir saldırı politikası yürütüyor. Gençlik hareketinin en diri ve dinamik unsurlarının bulunduğu bu üniversiteleri savunmak önemli bir sorumluluk olarak öne çıkıyor. DGB olarak saldırı altındaki üniversitelerin mücadele dinamiklerini kucaklayan bir bakış açısıyla, yeni dönemde “AKP-sermaye defol! Üniversiteler bizimdir” şiarını yükselteceğiz.

5- Gençlik hareketi en durgun dönemlerinden birini yaşamaktadır. Ancak baskı ve saldırıların böylesine arttığı bir süreçte bile yer yer eylemli ve anlamlı tepkiler ortaya koyabilmektedir. İstanbul Üniversitesi’nde yaşanan yemekhane eylemleri, ulaşım zammı eylemleri, üniversite öğrencilerinin intiharları sonucu yapılan eylemlilikler, Ankara Üniversitesi’nde ve ODTÜ’de yaşanan faşist provokasyon ve saldırılara karşı yapılan eylemler bu olguya örnek verilebilir. Devrimci Gençlik Birliği olarak, parçası olduğumuz gençlik hareketi şahsında yaşanan bu kıpırdanmayı inisiyatifli, yaratıcı ve sürekli bir politik çalışmayla daha örgütlü zeminlere kavuşturmaya çalışacağız. 

6- Bahar süreci 8 Mart ile başlıyor. Bahar sürecinde yer alan tarihsel mücadele günlerini güncel sorunlar üzerinden canlı bir şekilde işleyeceğiz. Eğitim Hakkı mücadele Programı’nda yer alan taleplerimizi de bahar gündemleri ile birleşik bir tarza ele alacağız.

7- Devrimci Gençlik Birliği’nin işleyişi meclisler üzerinedir. Üniversitelerimizde söz, yetki ve karar hakkının olduğu DGB Meclisleri kuracak, bu meclisleri güçlendireceğiz. Bugün birçok üniversitede açık siyasal çalışma saldırılar ile karşılanmaktadır. Buna karşı mücadelede yeni yaratıcı yol ve yöntemler geliştireceğiz.

Devrimci Gençlik Birliği