DGB İzmir İl Meclisi buluştu

DGB İzmir İl Meclisi kahvaltıda bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Ocak 2020
  • 14:04

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) İzmir İl Meclisi kahvaltıda bir araya gelerek yeni dönem tartışmalarını derinleştirdi.

Toplantı dünyada ve Türkiye’de siyasal durumun tartışılması ile başladı. Dünyanın içinde bulunduğu dönemin krizler, savaşlar, bunalımlar ve devrimler dönemi olduğu, krizin yansımalarının dünyada gelişen halk hareketlerinde görüldüğü, kapitalizmin varlığını sürdürmek adına her yerde baskı ve zor aygıtlarını kullandığı belirtildi. Dünyada Haziran Direnişi, Tunus’taki halk ayaklanmaları gibi sıçramalı süreçler yaşansa da sınıf bilincinin gelişkin olduğu Fransa  gibi ülkelerde eylemler büyüyerek devam etse de bu tespitin bir döneme ait olduğu ve devam ettiği vurgulandı.

Türkiye’de ‘89 çözülüşün olumsuz etkileri, sol hareketi ideolojik olarak teslim almaya çalışması ve buna rağmen gerçekleşen bahar eylemlilikleri, maden yürüyüşü gibi büyük işçi hareketliliklerinin yaşanmasına değinildi.

Tartışmalar emperyalist saldırganlığın Ortadoğu’da sürdüğü, halkların büyük yıkımlara uğradığı ve bunun süreceği, bunun da sistemin derinleşen hegemonya krizinin sonucu olarak ortaya çıkması tartışıldı. ABD emperyalizminin eski gücünü yitirmesi ancak elinden bu gücü alacak başka bir emperyalist gücün olmaması ve eski haline dönebilmek için saldırgan politikalarını arttırması vurgulandı. Güçlenen emperyalist güçler olarak Rusya ve Çin’in pastadan pay istemelerinin, Rusya’nın Suriye’den sonra Libya’da etkili olması ABD’nin bölgedeki gücünü zayıflattığı, saldırılarını arttıracağı vurgulandı.

Bölge halklarının kazanımlarına, son yıllardaki direnişlerine değinildi. Devrimci bir durumun oluşmasının şartları üzerinden tartışıldı.

Gençlik cephesinden anti-emperyalist damarın gücüne vurgu yapıldı.

Siyasal gündemlerin ardından Eğitim Hakkı Çalıştayı sonuç deklarasyonu okunarak tartışıldı. Gençliğin içinde bulunduğu geleceksizlik çıkmazı eğitim, yaşam koşullarının ağırlığı, işsizlik ve bunalımlar üzerinden değerlendirildi. İzmir’de yürütülecek kampanyanın şiarı tartışıldı. Şiar “Senin değil, kapitalizmin geleceği yok. Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” olarak belirlendi.

Ardından yaygın ve güçlü bir çalışma yürütebilmenin araçları belirlendi. Bir bildiri hazırlanarak ulaştırılacak üniversiteler saptandı. Sticker, kuşlama gibi araçların yaygın biçimde okul içerisinde kullanılması, ‘Geleceksizlik’ üzerine bir anket hazırlığı planlandı. Mart ayında yapılacak olan geleceksizlik başlıklı panel üzerine tartışıldı.

Yarı yıl dönemi boyunca okumaların yapılması konuşuldu ve birlikte okumak için ‘Ailenin, özel mülkiyetin, devletin kökeni’ kitabı önerildi.

Canlı ve yoğun geçen tartışmalarla toplantı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir