DFG Ocak ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu

Basına yönelik "OHAL genelgesi" yayımlayan dinci-faşist AKP-MHP iktidarı, Ocak ayında 13 internet sitesine ve 50 habere erişim engeli getirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Şubat 2022
  • 15:30

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “2022 Yılı Ocak Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu” Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eylemle kamuoyuna duyuruldu. DFG Eşbaşkanı Serdar Altan raporun Kürtçesini, Eşbaşkan Dicle Müftüoğlu ise Türkçesini okudu.  

Ocak 2022’de gazete, yayın ve çalışanlarına baskı ve saldırıların hız kesmediği belirtilerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 28 Ocak’ta 8 basın yayın kuruluşunun internet sitesini “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişime engellediği anımsatıldı. Devamında, “Kapatılan internet sitelerinin tamamı ya Kürt kurumları veya sol/sosyalist yayın organlarıdır. Yani tamamen muhalif ve özgür basın yayın kuruluşlarıdır. Ya da başka bir deyişle ‘havuz’un içerisine girmeyen yayın organları” denildi.

Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesi ile uluslararası çapta tek kadın ajansı olan NuJinha’nın da internet sitelerine erişim engeli getirildiğine değinilen açıklamada, bunun Kürt halkına yönelik tahammülsüzlük ve saldırının bir parçası olduğu ifade edilerek sansür genelgesi eleştirildi.

Ocak ayı raporunda gazetecilere yönelik hak ihlalleri şöyle: 

Gazetecinin yaşam hakkı ve güvenliğine yönelik ihlaller: Ocak ayında 1 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazetecinin evine baskın düzenlendi, 6 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 3 gazeteci tehdit edildi, 6 gazeteci haber takibi sırasında engellendi, cezaevinde gazetecilere yönelik 2 ihlal yaşandı. 

Gazeteciye yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri: 6 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 1 gazeteci hakkında dava açıldı, 3 gazeteci toplam 1 müebbet ve 4 yıl, 2 ay, 4 gün hapis cezasına çarptırıldı, 48 gazeteci hakkında 33 yargılama sürdü, 65 gazeteci halen cezaevinde.

Raporda ayrıca, 1 gazetecinin işine son verildiği, 3 yayın organına toplam 5 defa RTÜK tarafından ceza verildiği, 7 yayın yasağı kararı alındığı, 13 internet sitesine, 50 habere ve 2 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildiği aktarıldı.