“Temmuz ayında 13 gazeteci saldırıya uğradı”

DFG’nin Temmuz Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nda, 13 gazetecinin saldırıya uğradığı, 16 siteye erişim engeli getirildiği ve cezaevlerinde 77 gazetecinin olduğu belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ağustos 2022
  • 22:50

Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği, Temmuz Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı.

Raporda, gazetecilere dönük baskıların her geçen ay arttığına dikkat çekildi. DFG ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun, Ankara Ulus'ta tutuklanan 16 Kürt gazeteci için yaptığı açıklamaya polislerin müdahale ettiği belirtilen raporda, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Deniz Nazlım, gazeteci Sibel Yükler ve KaosGL Haber Koordinatörü Yıldız Tar’ın darp edildiği kaydedildi. Raporda, Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Eren Güven'in kamerasının müdahale sırasında polisler tarafından kırıldığı bilgisine yer verildi. 

Gazetecilerin her şartta haber yapmada özgür olması gerektiği vurgulanan raporda, Türkiye’de bu özgürlüğün sınırlarının tamamen silikleşmeye başladığı ifade edildi. Ankara’da ki “Onur Yürüyüşü”ne yönelik polis saldırısı sırasında haber takibi yapan MA muhabiri Emel Vural’ın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldığı, KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar’ın saldırıda bacağından yaralandığı aktarıldı.  

Temmuz ayında Diyarbakır'ın Sur’da MA Muhabiri Yakup Demir’in yaşadığı şiddete değinilen raporda, Urfa’da gazeteci Kerem Kırpaç’ın, AKP’li Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam tarafından darp edilmesi olayına da yer verildi. Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden 12’sinin Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine sevk edildikleri kaydedildi. Temmuz ayında Ali Ergin Demirhan, Canan Coşkun, Barış Pehlivan, Nurcan Yalçın, Can Ataklı, Özgür Boğatekin, Fatih Tezcan, Öznur Değer, Uğur Yılmaz ve Hasan Tolga Balcılar’ın isimlerinin adliye koridorlarındaki listelerde yer aldığına dikkat çekildi. Raporda, Temmuz ayı itibariyle Türkiye cezaevlerinde 77 gazetecinin tutuklu olduğu belirtilerek, basın ve ifade özgürlüğüne dönük baskıların, şiddettin ve her türlü sansürün son bulması gerektiği vurgulandı. Raporda, “Gazetecilik, gözaltı, tutuklama, yargılama, sansür, şiddet ve baskıyla karartılamaz, engellenemez” denildi.