AKP-MHP iktidarının kendisine muhalif yayın organlarına ve ilerici basına dönük saldırıları sürüyor. Resmî Gazete’de yayımlanan “Basın ve Yayım Faaliyetleri” konulu 2022/1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile bir kez daha basın ve iletişim araçlarına saldırı dalgası başlatıldı.
Sarayın medya aparatı RTÜK uzun süredir Tele1, FOX, Halk TV, KRT başta olmak üzere kendisine muhalif kanalları para ve yayın durdurma gibi cezalarla susturmaya çalışıyordu. İlerici ve devrimci yayın organlarına gelen engellemeler ve baskı kesintisiz devam ediyor. Saldırılarına ve susturma girişimlerine kılıf arayan saray rejimi yayınladığı son genelge ile basın yayın alanında adeta OHAL ilan etti.
FOX TV’deki show programının hedef alındığı genelgede “toplum değerlerine aykırılık” ve “milli-manevi değerlerin yıpratılması” gibi ucu açık gerekçeler yer aldı. Yayınlanan genelge ile hedef alanının oldukça geniş bir kesim ve alan olduğu açıktır. Muhalif gazeteciler, sanatçılar, tartışma programları gibi uzayıp giden bir liste var. Genelge ile saldırıların bir başka yanında ise Erdoğan rejiminin kurmakta sıkıntı çektiğini belirttiği “kültür iktidarı” konusundaki adımları yer alıyor. Genelge, toplumsal yaşama dönük müdahalelerin iletişim alanı. Dinsel öğeler, kutsallar, sureler, ayetlerle sürdürülen din istismarının medya alanındaki dayanağı bu genelge oldu.
“Çöp değerindeki bu genelgeyi tanımayalım”
Genelgeye ilişkin pek çok gazeteci, yayın organı, aydın ve akademisyen tepki verdi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) genelgenin basın özgürlüğüne karşı bir tür OHAL ilanı değerlendirmesini yayınladığı açıklamasında şunları vurguladı:
“Cumhurbaşkanlığının Basın ve Yayım Faaliyetleri başlıklı genelgesi hakkında: Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2022/1 sayılı Basın ve Yayım faaliyetleri başlıklı genelge basına sopa göstermektir. Daha da ötesi bu genelge, basın özgürlüğüne karşı bir tür OHAL ilanıdır.
‘Aile-çocuk ve gençleri koruma, milli ve manevi değerleri koruma’ bahanesi ile basın ve yaşamlarımız tümüyle kontrol altına alınmak istenmektedir. Kadınlara, çocuklara, sağlıkçılara, sokakta hak arayan hemen herkese karşı şiddetin kurala döndüğü günlerden geçiyoruz.
Siyasi iktidar ise bu şiddetin temel körükleyenidir. Siyasi iktidarın bugün aileyi, çocukları koruma bahanesi ile basını tümüyle sansürlemesini; yaşamlarımızı, yaşam tarzımızı kontrol altına almaya çalışmasını kabul etmiyoruz. Buradaki amacı tanıyor ve teşhir ediyoruz.
Bu genelge, basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne açık bir müdahaledir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü baskıya karşı direnecek, mücadele edeceğiz; ifade özgürlüğüne sahip çıkacağız. Herkesi de çöp değerindeki bu genelgeyi tanımamaya çağırıyoruz.”
“RTÜK’te 800 personel 4 kanalı izliyor”
Öte yandan İlhan Taşçı geçtiğimiz günlerde, üst kurulun 2021 yılı boyunca verdiği cezaların bilançosunu çıkarmıştı. Taşcı’nın aktardığı bilgilere göre, üst kuruldan Halk TV, Tele 1, Fox TV, KRT ve Haber Türk’ün kanallarına toplamda 21 milyon 500 bin liraya tekabül eden 71 ceza verildi. A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-NET ve CNN Türk kanallarına ise yıl boyunca hiç ceza verilmedi. Taşçı RTÜK’ün kendi resmi belgelerinde 2021 yılında en çok şikâyet edilen ilk üç kanal sıralamasında kanallara ne rapor düzenlenmiş ne de ceza verilmiş. Taşçı şunları ifade etti:
“RTÜK’te 800 personel var. RTÜK sadece dört kanalı izliyor, mimlenmiş dört kanal var. FOX TV, HALK TV, KRT, TELE 1. Yani neredeyse 800 personelin tek görevi bu 4 kanalı izlemekmiş gibi. Her bir kanalı izlemekle görevli 200 personel var gibi ironik bir tabloyla karşı karşıyayız. Çünkü öbür taraftaki kanalları izleyen kimse yok. RTÜK Başkanı hiçbir şekilde, iktidar lehine yayın yapanlar kanallar lehine, şikayetleri görmezden geliyor”
Erişim engeli saldırısı
Bilgi Teknoloji Kurumu tarafından da genelgenin yayınlandığı aynı gün Kızıl Bayrak’ın da içinde bulunduğu çok sayıda ilerici gazete ve siteye erişim engeli getirdi. Kızıl Bayrak, Kürtçe yayın yapan Xwebûn, Yeni Yaşam, Alınteri, Yeni Demokrasi, Komün Dergi, Mücadele Birliği, Özgür Gelecek, Gazete Patika, Köz Gazetesi internet sitelerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 28 Ocak 2022 tarihli kararıyla erişim engeli getirildi.