Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Malatya’da Kiltepe Mahallesi’nde birçok ev yıkıldı. Evleri ayakta kalan ve az hasarlı raporu verilen depremzedeler ise kendi imkânlarıyla evlerini onardı.
Mahalleli, depremin izlerini silmeye çalışırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kiltepe Mahallesini rezerv alan ilan etti. Malatya Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ise 11 Temmuz'da 15 mahalle sakinine tahliye emri gönderdi. Evlerin kapılarına yapıştırılan yazıda 15 gün içinde evlerin boşaltılması istendi.
Yusuf Durdu’nun Artı Gerçek’te yer alan haberine göre Kiltepe Mahallesi’nde oturanlar ise evlerinin yıkılmasını istemediklerini belirterek eylem yaptı.
Mahalle sakinlerinden Celal Akgül şunları ifade etti:
“Rezerv alan diye rezil bir uygulama ilan edilmiş. Devlet tarafından topraklarımız gasp edilmiş. Topraklarımız çalınmış ve rezerv toplantısıyla da bu hırsızlığı meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Deprem evimi, komşularımı, her şeyimi aldı. Devlet de yerimi almaya çalışıyor. Biz depremzedeyiz, yerlerde can çekişiyoruz. Eski eşya alıyoruz, yeniden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Devlet de gelmiş benim burada arsama el koyuyor. İki aydır psikolojim bozuldu, uyku uyuyamıyorum.”
Mahallede 400 hafif hasarlı evin olduğunu anlatan Doğan Tunç da “Bu evler bahçeli evler ve ayrıca parselleri var. Bu evlerde yaşayanlar asgari ücretli ya da emekli insanlar. Bu evleri boşaltmaya rızaları yok. Bu anayasaya göre kişisel haklarımıza aykırı olan bir uygulama. Yetkililerden bize destek olmalarını rica ediyoruz” dedi.
Mahalle sakinlerinden Özlem Gültekin ise depremden 18 ay sonra evlerinin “riskli yapı” ilan edildiğine dikkat çekti. Gültekin, şöyle konuştu:
“Doğalgaz, elektrik ve su faturalarımız tekrar abonelendirildi. Biz bu devlete vergi veriyoruz. Geçen hafta perşembe günü evde yoktum, kapıya bir ilan asılmış. Normalde bir şey tebligat edildiğinde imza karşılığı alınır. Getirilmiş bir fatura gibi kapımıza yapıştırılıyor. Madem riskli alandı neden 18 ay boyunca bu riskli yapılarda oturmamıza müsaade ettiler? Şimdi bana 15 gün içerisinde tahliye edin deniliyor. 15 eve yıkım kararı verilmiş. Neden insanca değer görmüyoruz? Benim sağlam yapım yıkılarak ben neden mağdur ediliyorum? Ben nereye gideceğim? Depremler devam ederken neden yeni mağduriyetler oluşturuluyor? Bizim isyanımız bu.”
Mahalle sakinlerinden Başak Yıldırım ise şunları ifade etti:
“Daha önce araştırdık, burası rezerv alana girmiyordu. Ben de ona göre su ve elektrik aboneliğimi aldım. Madem rezerv alandı neden bana abonelik verdiler? O zaman iptal eder borç altına girmezdim. Şu an yaptığım masrafın borcunu öderken, 15 gün içerisinde de boşaltmam gerekiyor. Annem, babam ve ben panik atak hastasıyız. Bu şartlarda ev tutma imkânım yok. İş yerim ve evim yıkıldı, eşyam yok. Bu şartlarda ailemi nereye götürebilirim?"