Cumartesi Annelerinin 792. hafta eylemi

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 792. hafta eyleminde Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mayıs 2020
  • 14:17

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği 792. hafta eyleminde Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir için adalet istedi.

Komisyon üyesi Sebla Arcan’ın sunumuyla başlayan eylemde, ilk olarak Hizni Bilmen’in eşi Şükriye Bilmen anadilinde konuşma yaptı. Ardında ailelerin avukatı Erdal Kuzu konuştu. Devamında ise gazeteci Fehim Işık tanık olduğu Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir’in kaybedilme sürecini anlattı.

“25 yıllık cezasızlık dosyası”

792. haftanın basın metnini İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu. 25 yıldır verilen mücadeleyi hatırlatan Çevirmen, Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir için 25 yıllık cezasızlık dosyası ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve kardeşi Şakir Demir’in Midyat/ Budaklı köyünde yaşadıklarını belirten Çevirmen, açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“14 Mayıs 1995 tarihinde akraba olan bu kişiler Midyat Jandarma Merkez Karakol komutanı Yüzbaşı Hilmi Kahraman tarafından karakola çağrıldı. Bir akrabaları, muhtar ve iki köy azası ile birlikte karakola gittiler. Tanık beyanlarına göre burada karakol komutanı Hilmi Kahraman, ön ismi Ziya olan Başçavuş ve ön ismi Metin olan Astsubay tarafından sorgulandılar. Akşam önce Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir ve Şakir Demir resmî belge imzalatılarak serbest bırakıldılar. Ardından da refakatçi Muhtar ve 3 köylü serbest bırakıldı. Muhtar ve yanındakiler evlerine döndü. Olaya tanık olan köylülerin beyanlarına göre Atuğ, Bilmen ve Demir kardeşler karakoldan 1 kilometre kadar uzaklaştıktan sonra zorla askeri bir araca bindirilerek götürüldüler.

Ertesi gün Budaklı köyü askerler tarafından ablukaya alındı. Evler ağır silahlarla tarandı. Askerler köylüleri ağır biçimde darp etti ve tüm eşyalarını kullanılamaz hale getirdi.”

Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir ve Şakir Demir eve gelmedikleri için Midyat Jandarma Merkez Karakolu’na başvuran ailelerine, serbest bırakıldıklarının söylendiğini dile getiren Çevirmen “Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir ve Şakir Demir’den bir daha haber alınamadı. Kayıplarını arayan aileler şiddet ve tehditlere maruz kaldı” dedi.

Gözaltında kayıp dosyaları zaman aşımına uğramaz

Tanık beyanlarıyla Midyat Savcılığı’na 2013’te gönderilen dosyada bugüne kadar bir ilerleme sağlanmadığını belirten Çevirmen “Gözaltında kaybetme süreklilik taşıyan bir suçtur. Kaybedilenin akıbeti ve yeri kesin bir şekilde saptanana kadar devam eder ve zaman aşımı işletilemez” dedi. Çevirmen Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir için adalet isteyerek sözlerini tamamladı.