“Gözaltında kaybedilişinin 29. yılında Vedat Aydın'ı unutmadık!”

Cumartesi Anneleri 797. hafta eyleminde 29 yıl önce gözaltında kaybedilen Vedat Aydın için bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Temmuz 2020
  • 14:07

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyada gerçekleştirdikleri 797. hafta eyleminde Vedat Aydın’ı katledilenlerin yargılanıp cezalandırılmalarını istedi.

Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un sunumuyla ilk sözü Vedat Aydın’ın oğlu Felat Aydın alarak anadilinde, Kürtçe konuşma yaptı. Aydın’ın ardından söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Vedat Aydın’ın İHD genel kurulunda Kürtçe konuşma yaptığını hatırlatarak Kürt halkının anadilini savunmak için verdiği mücadeleye vurgu yaptı.

Cezasızlık politikasının bir örneği: Vedat Aydın’ı katledenler tutuklanmadı bile

Basın açıklamasını Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe okudu. Cezasızlık politikasını eleştiren Göktepe, katillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiği Vedat Aydın’ın katledilişini şu ifadelerle anlattı:

 “38 yaşındaki üç çocuk babası Vedat Aydın, Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanıydı. 5 Temmuz 1991 gecesi kendilerini Siyasi Şube polisleri olarak tanıtan silahlı, telsizli kişiler tarafından 'ifade vermek için emniyete götürülmek üzere' denilerek evinden gözaltına alındı.

Gözaltına alınmasının hemen ardından Aydın’ın avukatı, Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu, ancak kendisine Vedat Aydın'ın emniyette olmadığı söylendi.

Ertesi sabah Aydın’ın eşi ve avukatı, Diyarbakır’daki ilgili tüm idari, adli ve askeri makamlara başvurdu. Ancak yetkililer “bilgimiz yok” dedi.

Bir gazeteci, 7 Temmuz 1991 tarihinde Ergani-Maden yolu üzerinde bulunan bir erkek bedeninin Maden Mezarlığı’na defnedildiği bilgisine ulaştı. Bunun üzerine aile ilgili savcılığa başvurdu. Söz konusu mezar açıldı ve ağır işkence izleri taşıyan bedenin “kimliği meçhul kişi” olarak defnedilen Vedat Aydın'a ait olduğu açığa çıktı. Aydın'ın bedeni 10 Temmuz 1991 günü ailesi tarafından teslim alındı.”

Katillerin isimleri belliydi ama etkin soruşturma dahi yürütülmedi

Aynı gün yapılan cenaze törenine on binlerce insanın katıldığını belirten Göktepe, törene katılanların üzerine açılan ateş sonucunda çok sayıda insanın öldürüldüğünü yüzlerce insanın da yaralandığını ifade etti.

Göktepe, Aygan’ın itiraflarında, Avcı’nın kitabında Vedat Aydın’ı katledenlerin net olarak belirtildiğini şöyle aktardı:

“JİTEM mensubu Abdulkadir Aygan’ın soruşturma dosyasına alınan ifadesinde ve JİTEM mensubu Murat İpek’in basına yaptığı açıklamalarda, Vedat Aydın’ın katledilmesinin JİTEM Komutanı Cem Ersever ve ekibi tarafından Diyarbakır Alay Komutanı İsmet Yediyıldız’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği yer aldı. Kendileri de suça iştirak eden Aygan ve Demir, Vedat Aydın’ı gözaltına alan, sorgulayan ve infaz eden kişileri isim isim açıkladı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hanifi Avcı hem yazdığı “Haliç’teki Simonlar” isimli kitabında hem de mahkemeye verdiği ifadede Vedat Aydın’ın JİTEM tarafından öldürüldüğünü söyledi.”

Katiller bu kadar net itiraf edilirken dosya hakkında etkin bir soruşturma bile yürütülmediğini belirten Göktepe, adalet istediklerini ve istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.