Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri 944’ncü hafta açıklamasına bir kez daha polis saldırdı ve 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Nisan 2023
  • 13:15

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri 944’ncü hafta açıklamasına bir kez daha polis saldırdı.

AYM Cumartesi Anneleri’nin her hafta Galatasaray Meydanı’nda yaptığı eyleme ilişkin yasaklamaya “ihlal” kararı verdi. Kararın ardından eylemlerini Galatasaray Meydanı’nda yapan ailelere bir kez daha polis saldırdı.

Polis, aileleri ve desteğe gelenleri alana gelir gelmez ablukaya alırken, basın emekçilerini de darp ederek alandan uzaklaştırdı. Saldırıda 25 kişi gözaltına alındı.

“Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır”

Cumartesi Anneleri’nin 944’ncü açıklamasında İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün AYM kararını uygulamadığı ve dört haftadır hiçbir gerekçe gösterilmeden Galatasaray’da basın açıklaması yapılmasının engellendiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Anayasal hükümlere uymamak, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve bu ilkenin temel alındığı anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali demektir. Hiç şüphe yok ki bu durum ihlale neden olan ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğurmaktadır.

944. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Galatasaray, varlığı inkâr edilen sevdiklerimizi zamana kaydettiğimiz hafıza mekanımızdır. Geçmişte yaşananları bugüne ve geleceğe aktarma çabamızın bir parçasıdır. Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

“Zübeyde Tepe, Hanife Yıldız, İrfan Bilgin, Mikail Kırbayır, İkbal Eren Yarıcı , Ali Ocak, Besna Tosun, Ayşe Tepe, Hasan Karakoç, Hüseyin Ocak, Ali Tosun, Gülseren Yoleri, Fırat Akdeniz, Arat Dink, Sevil Turgut, Ümit Efe, Coşkun Üsterci, Veli Saçılık, Nazım Dikbaş, Hatice Korkmaz, Hünkar Yurtsever, Arzu Eriş, Elçin Dayanır, Bilal Yıldız, Taylan Bekin.”

 

Gözaltı saldırısının ardından Galatasaray Meydanı’nda okunamayan açıklama online olarak okundu.

Gözaltına alınanlar ifade işlemi dahi yapılmadan serbest bırakıldı. Ardından İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısında İHS Şube aşkanı Gülseren Yoleri, Cunartesi Annesi Hanife Yıldız ve İkbal Eren, TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul