Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 947. hafta açıklamasına polis saldırdı. AYM kararını bir kez daha ihlal eden polis 13 kişiyi gözaltına aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mayıs 2023
  • 13:01

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylemin 947. haftasında AYM kararlarına rağmen saldırıya uğradı ve gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonrasında serbest bırakıldı.

***

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen eyleme polis saldırdı.  947. hafta açıklaması için meydana gelen Cumartesi Anneleri/ İnsanları polis ablukasına alındı. AYM’nin iki kere verdiği “hak ihlali” kararını tanımayan polisler 13 kişiyi gözaltına aldı.

Polisin ablukaya aldığı Cumartesi Anneleri'nden gözaltına alınanların isimleri şöyle: 

“Hanife Yıldız, Eren Keskin, Besna Tosun, Ali Ocak, Sebla Aran, Gülseren Yoleri, Hasan Karakoç, İrfan Bilgin, Leman Yurtsever, Hünkar Hüdai Yurtsever, Nazım Dikbaş, Taylan Bekin, Ümit Efe.”

Bu sırada çekim yapmak isteyen basın emekçileri de darp edilerek alandan uzaklaştırıldı.

“Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz”

Galatasaray Meydanı’ndaki saldırı sonrası İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı. Galatasaray Meydanı’nda okunamayan basın metni okundu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

947. haftamızda bir kez daha İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’a hatırlatıyoruz: Anayasa Mahkemesi’nin ihlal tespitine rağmen Galatasaray’da bir araya gelmemizi engellemek için yazılı veya sözlü talimat verilmesi suç teşkil eder. Müdahaleyi gerçekleştiren kolluk güçlerine hatırlatıyoruz: Anayasa hükümlerine aykırı  bir emri yerine getirmek suçtur. Anayasaya göre konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Biz kayıplarımızdan da hakikat ve adalet arayışımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımız bulunana kadar failler üzerindeki cezasızlık zırhı kaldırılıncaya kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Ocak: Ağır polis şiddetine maruz kaldık!

Toplantıda söz alan Maside Ocak “Ağır polis şiddetine maruz kaldık” diyerek saat 12’deki eylemden önce Galatasaray Meydanı’nın ablukaya alındığını aktardı. AYM’nin “hak ihlali” kararlarını hatırlatan Ocak şöyle devam etti:

“Kararları tanımayan emniyet hiçbir hukuki ve vicdani dayanağı olmayan uygulamalarına devam etti. İstiklal Caddesi’ni tamamen trafiğe kapatan polis, insan hakları savunucularını olmayan bir kaymakamlık emri gerekçesiyle ters kelepçeyle gözaltına aldı. Basın emekçileri yine darp edildi, alandan uzaklaştırıldı, görüntü almaları engellendi. 13 hak savunucusu şu an gözaltında.”

Ocak son olarak “AYM kararları herkesi bağlar, kararları yerine getirmeyenler kanun önünde suçludur” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul