Cumartesi Anneleri davası görüldü

Cumartesi Anneleri / İnsanları 30 Ağustos 2022’de kimsesizler mezarlığında yapmak istedikleri eylem öncesi gözaltına alınmışlardı. Bugün (4 Mayıs) Küçükçekmece 1. Asliye Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2023
  • 20:00

Cumartesi Anneleri / İnsanları Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesiyle 30 Ağustos 2022’de Altınşehir kimsesizler mezarlığında yapmak istedikleri eylem öncesi gözaltına alınmışlardı. Bugün (4 Mayıs) Küçükçekmece 1. Asliye Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Gözaltına alınıp hakkında dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin duruşmada şunları ifade etti:

“O gün orada bir suç işlenmiştir, evet, ama bu suçu orada bizim anayasal hakkımızı engelleyen emniyet görevlileri işledi. Burada yargılanması gereken onlar.”

Avukatlar duruşmanın başında salonda bulunan polislerin çıkarılmasını istedi. İHD Genel Başkanı Eren Keskin de “Lütfen bugün doğru bir karar verin, bunu kaldırsınlar. Hukuk devleti mi, polis devleti mi, buna siz karar verin” diyerek polislerin çıkarılmasını talep etti.

Hakim polislerin salondan çıkarılmasına karar verdi.

Duruşmada yapılan kimlik tespitinin ardından, mahkeme heyeti basının salona alınmasına görüntü almamaları şartıyla izin verildi.

Kimlik tespiti sırasında Hanife Ana (Yıldız) “Neden bana ‘çocuğun var mı’ diye sormadınız?” deyince hakim sordu. Hanife Ana “28 sene önce gözaltında kaybedilen bir oğlum var.” yanıtını verdi.

Duruşma 26 Mayıs’a ertelendi

Duruşmanın devamında Ali, Hüseyin ve Maside Ocak, Besna ve HanımTosun, Öztürk Türkdoğan, Hanife Yıldız, Türkan Acar, Hüseyin Aygün, Derya Deniz, Hasan Karakoç ve Aynur Ergül beyanda bulundu.

Bugün duruşmaya katılamayan iki kişinin ve avukatların beyanı bir sonraki duruşmada alınacak, tanıklar bir sonraki duruşmaya hazır edilecek. Bir sonraki duruşma ise 26 Mayıs, saat 14.30’a ertelendi.

Kaynak: Cumartesi Anneleri sosyal medya hesabı