Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’nda ilk eylemlerini yapmasının 28. yıldönümünde Galatasaray Meydanı’nda yine gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mayıs 2023
  • 13:55

Cumartesi Anneleri / İnsanları ilk kez 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmıştı. Cumartesi Anneleri / İnsanları bugün Galatasaray Meydanı’na 28. yıldönümü vesilesiyle eylem yapmak ve karanfil bırakmak için çıktı.

Meydandaki yoğun polis ablukası Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın etrafında ikinci bir polis ablukasına dönüştü. Ablukaya karşı, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İHD Genel Başkanı Eren Keskin eylemlerini anayasal hakları olduğunu ve yasaklamanın iki kere AYM tarafından hak ihlali olarak değerlendirildiğini, eylemi engelleyerek polisin suç işlediğini vurguladılar.

Cumartesi Anneleri / İnsanları anayasal haklarını kullandıkları için bir kez daha gözaltına alındılar. Cumartesi “28 yıldır gözaltında kaybedilen yakınlarımızı arıyor, bellek mekanımız olan Galatasaray Meydanı’nda buluşuyoruz. #GalatasarayMeydanı28yıl’da karanfillerimizle bir kez daha gözaltına alındık.”

Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Besna Tosun, İrfan Bilgin, Ümit Efe, Coşkun Üsterci, Hüseyin Aygül, İkbal Eren, Maside Ocak, Hanife Yıldız, Ali Ocak, Mikail Kırbayır, Hasan Karakoç, Hünkar Yurtsever,Cüneyt  Yılmaz, Leman Yurtsever, Mehmet Mert Karatağ, Özge Bakır Efe.

“Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri / İnsanları Galatasaray Meydanı’ındaki eylemde gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Hasan Ocak’ın abisi Hüseyin Ocak, bugün mücadelelerinin 28. yıldönümü olduğunu vurguladı. Mücadeleyi sürdüreceklerini, asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Ocak vazgeçilen mücadele kaybedilen mücadeledir dedi. Ocak konuşmasında bugün gözaltına alınan 18 kişinin serbest bırakılmasını istedi.

Ardından söz alan Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun Galatasaray’ın kendilerinin bellek mekanı olduğunu belirterek, Galatasaray bizimdir, ya bize yakınlarımızın mezarını gösterecekler ya da Galatasaray Meydanı’na engeli kaldıracaklar. Kayıplarını ararken yaşamını yitiren Baba Ocak, Berfo Ana, Kiraz şahin’i hatırlatan tosun “onlara sözümüz var mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Hanım Tosun ve ardından konuşan Gülmez Ana ve kayıp yakınları Galatasaray Meydanı’ndan ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi.

***

Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı...