Cumartesi Annelerine polis saldırısı

Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmaya çalışan Cumartesi Anneleri polis saldırısıyla gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2023
  • 13:30

Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmanın yasaklanması üzerine AYM’ye başvuru yapılmıştı. Yapılan başvuruyu “hak ihlali” olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM) Galatasaray Meydanı’nda demokratik eylem yapmanın Anayasal bir hak olduğunu teyit etti.

242 haftadır Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmediklerini haykıran Cumartesi Annelerine polis saldırdı. Anayasal hakkını kullanarak Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmaya çalışan Cumartesi Anneleri polis gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri gözaltına alındıktan sonra HDP İstanbul Milletvekili eylemin hak olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı ve şunları ifade etti:

“Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha geri dönemeyenlerin aileleri, insan hakları savunucuları olarak buradayız.”

Anneler kayıplarını ve hakkını aramaktan vazgeçmiyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri yazılı olarak ilettikleri 942. hafta açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Biz, yıllarca Galatasaray Meydanı’nda ‘Kayıplarımızı istiyoruz, adalet istiyoruz!’ diye haykıranlarız.

Galatasaray’ı mezarsız, mekânız bırakılan sevdiklerimizle buluşma yeri yapanlarız.

Anayasal haklarımızı kullanarak, ‘hakikat ve adalet istiyoruz!’ diye ısrar ettiğimiz için yargılananlarız.

Hukuksuz gözaltılarla yıldırılmak istenenleriz.

942. haftamızda yine gözaltında kaybedilen yakınlarımız için buradayız. Anayasa Mahkemesi’nin de teslim ettiği, saygı gösterilmesini istediği Galatasaray’da toplanma ve basın açıklaması yapma hakkımıza sahip çıkıyoruz.

Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, Maside Ocak kararı ile Beyoğlu Kaymakamlığı’nın buluşmalarımızın engellenmesine dayanak gösterdiği gerekçeleri haklı ve ikna edici bulmadı. Galatasaray’daki varlığımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaptı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları’nın toplantısını engellememesi konusunda Beyoğlu Kaymakamlığı’na açık bir ödev yükledi.

Kaymakamlık bu ödevi yerine getirerek Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırmak zorundadır. AYM kararlarını geciktirmeden uygulamak, Kaymakamlığın anayasal yükümlülüğüdür.

942. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: ‘Kayıplarımız nerede’ diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz.”

Eylemde gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

Hanım Tosun

Hanife Yıldız

Ali Ocak

Besna Tosun

Mikail Kırbayır

Feyyaz Yaman

Gülseren Yoleri

Faruk Eren

İrfan Bilgin

Hasan Karakoç

Kenan Yıldızerler

Zekine Türkeri

Arzu Aksakal

“Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin!”

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri gözaltı saldırısı  üzerine şube binasında basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan İkbal Eren şunları söyledi:

"942 haftadır devam eden Türkiye’nin en uzun soluklu barışçıl buluşmalarını sürdüren bizler; hukuki hiçbir neden olmaksızın 243 haftadır engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz. Engelleme ve gözaltılara yönelik herhangi bir idari işlem olmaksızın yapılan bu uygulama hukuksuzdur, suçtur. Anayasa’nın ve yasaların inkârıdır.”

Ardndan kayıp yakınları ve Musa Piroğlu konuştu.

Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.