Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’nda ısrarcı

Cumartesi Anneleri /İnsanları Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği eyleme polis yine saldırdı ve yine gözaltı terörü estirdi. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2023
  • 13:00

Cumartesi Anneleri /İnsanları, Galatasaray Meydanı’na 945. hafta eylemini gerçekleştirmek istedi. AYM’nin ilk hak ihlali kararından bu yana dört haftadır  Cumartesi Anneleri /İnsanları eylemlerini Galatasaray Meydanı’nda yapmak için ısrar ediyor.

Dört haftadır gözaltına alınan Cumartesi Anneleri bu hafta da polis tarfından abluka altına aldı. Abluka altında olan kitlede bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri eylemin yasaklanmasına tepki gösterdi ve AYM tarafından iki kez hak ihlali kararı verildiğini belirterek polisin suç işlediğini vurguladı.

Polis ikinci kere verilen AYM kararını tanımayarak Cumartesi Anneleri / İnsanlarını gözaltına aldı. Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri /İnsanlarının isimleri şöyle: Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Maside Ocak, Hasan Karakoç, Faruk Eren, Filiz Karakuş, Sebla Arcan, Şebnem Korur Fincancı,Gülseren Yoleri, Ümit Efe, Leman Yurtsever, Meryem Göktepe, Gamze Hızlı, Mümtaz Murat Kök, Meriç Eyüboğlu, Erhan Pekçe, Sinan Gökçen, Ali Tosun , Yaşar  Demircan, Nimet Tanrıkulu, Hilmiye Öz, Döne Gevher.

“İhlali sürdürmek suçtur”

Cumartesi Anneleri/ İnsanlarının gözaltına alınması üzerine saat 14.00’de İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi. İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri imzalı basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylemin Galatasaray Meydanı’nda yasaklanmasına 2 kez hak ihlali kararı verdiğini belirten Onaran, buna rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı ve polisin eylemi engelleyerek  eyleme katılanları gözaltına aldığını ifade etti. Asıl suçun eylemin engellenmesi ve gözaltı saldırısı olduğunu belirten Onaran gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Onaran’ın ardından kayıp yakınları Hüseyin, Ali Ocak ve Hanım Tosun konuştu. Kayıp yakınları gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyerek Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

***

Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’na çıktığı saatte eş zamanlı olarak İHD şubelerinin olduğu Balıkesir, Antep, Urfa, Ankara, İzmir ve bir çok ilde destek amaçlı basın toplantısı ve basın açıklaması yapıldı.

***

Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.