Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri 968. hafta eyleminde Galatasaray Meydanı’na varmadan gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ekim 2023
  • 13:30

Cumartesi Anneleri 968. hafta eylemi için İstiklal Caddesi’ne çıktı. Eylem başlamadan önce bir “Cumartesi klasiği” olarak Galatasaray Meydanı’na çıkan bütün yollar polis ablukası altındaydı.

Cumartesi Anneleri’ni engelleyen polis eylem yapmanın yasak olduğunu söyledi. Haftalardır gözaltı saldırısına uğrayan Cumartesi Anneleri ise polislere AYM’nin hak ihlali kararını hatırlatarak eylem yapmakta kararlı olduklarını vurguladı.

Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak sosyal medya hesaplarından seslenerek yine engellendiklerini belirtti ve “Galatasaray Meydanı’na çıksaydık Kerevan İrmez’in akıbetini soracaktık” dedi.

Kerevan İrmez’in akıbeti her yerde soruldu

Keravan İrmez’in akıbeti İHD şubelerinin bulunduğu her yerde soruldu. Antep ve İzmir’de olduğu gibi düzenlenen basın açıklamalarıyla soruldu. Van, Ağrı, Ankara’da ise basın toplantısı yapıldı. Hakkari İHD sosyal medya hesabından paylaşım yapıldı.

Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla Kerevan İrmez’in akıbeti soruldu. Açıklamada şunlar denildi:

“Anayasa’nın 2. Maddesi hala yürürlükte ise devleti yönetenlerden bir açıklama bekliyoruz: görev ve yetkisini anayasal sınırlar içerisinde kullanmak zorunda olan Beyoğlu Kaymakamı, İstanbul Emniyet Müdürü ve onların bağlı olduğu İçişleri Bakanı temel hak ve özgürlükleri, Anayasayı ve AYM kararlarını neden tanımıyor? Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerini öğrenmek istediğimiz için neden suçlu muamelesi görüyoruz?

968.haftamızda Galatasaray’da buluşmamız polis şiddeti ile engellenip gözaltına alınmasaydık Kerevan İrmez için adalet talebimizi haykıracaktık.

35 yaşındaki 8 çocuk babası Kerevan İrmez’in Silopi’deki evi 19 Ekim 1995 gecesi askeri kamuflaj giysili, çoğu kar maskeli kişiler tarafından basıldı. İrmez’in elbiselerini giymesine izin verilmedi. Yatak kıyafeti ile zorla panzere bindirildi. Bindirildiği panzere zırhlı bir askeri araç ve bir Beyaz Toros eşlik ediyordu.

Sabah olunca Emine İrmez savcılığa, emniyet müdürlüğüne ve tümen komutanlığına giderek eşini evden götürenler hakkında şikayet dilekçesi verdi ve akıbetinin araştırılmasını talep etti.”

Hala İrmez’in nerede olduğu bilinmediği belirtilen açıklamada akıbetinin açıklanması ve adaletin yerine getirilmesi istendi.