Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin 969’uncu hafta açıklamasına polis saldırdı. HEDEP ve TİP milletvekillerinin katılarak destek verdiği açıklamada çok sayıda kişi kelepçelenerek gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2023
  • 14:30

Cumartesi Anneleri’nin 969’uncu hafta açıklamasına polis saldırdı. Galatasaray Meydanı’na ellerinde çiçeklerle yürüyen Cumartesi Anneleri polis ablukasına alındı. Ardından basın emekçilerinin çekim yapmasını engelleyen polis çok sayıda kişiyi kelepçeleyerek gözaltına aldı. 

Polis gözaltı araçları ile Cumartesi Anneleri’nin etrafını sararak gözaltı saldırısının görüntülere yansıması engellenmeye çalıştı. 

HEDEP ve TİP Milletvekilleri yaptıkları açıklama ile eyleme dönük saldırganlığın ve ablukanın ancak toplumsal mücadeleyle aşılabileceğine dikkat çekti. 

“Fehmi Tosun için adalet”

Gözaltı saldırısının ardından İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması okundu. Öte yandan Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki eylemiyle eş zamanlı birçok kentte eylem ve basın toplantıları yapıldı. İHD’nin yaptığı açıklamalarda ortak metin okundu. 969’uncu hafta açıklamasında “Kalbimiz Gazze’de” denilerek Fehmi Tosun için adalet talep edildi.

19 Ekim 1995’te Fehmi Tosun’un kaybedilmesinin, ailesinin mücadelesinin ve ardından gelişen hukuki sürecin aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Fehmi Tosun’u ve tüm kayıplarımızı aramaktan, faillerinin yargılanarak cezalandırılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

969. haftamızda kalbimiz Filistin için kan ağlarken bir kez daha hatırlatıyoruz: Ya vicdan ve adalette birleşecek, önce kendi ülkemizden başlayarak dünyanın her yerinde insanlık yıkımına dur diyeceğiz, ya da bu yıkımın seyircisi, parçası olmaya devam edeceğiz. 

Selam olsun bugün bir kez daha tüm baskıları göğüsleyerek ülkenin dört bir yanında bizimle eşzamanlı sesimize ses katan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına."

Kızıl Bayrak / İstanbul