Cumartesi Anneleri’nin 971. hafta eylemi

Cumartesi Anneleri 971. hafta eyleminde Galatasaray Meydanı’na varmadan önce polis ablukasına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2023
  • 13:30

Anayasa Mahkemesi’nin eylemlerin yasaklanmasını 2 kere “hak ihlali” olarak karara bağlamasına rağmen, Cumartesi Anneleri 971. hafta eyleminde de Galatasaray Meydanı’na varmadan önce polis ablukasına alınarak engellenmeye çalışıldı.

Eylemde Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ablukada uzun süre tutulan Cumartesi Anneleri adına Galatasaray Meydanı’na karanfiller bıraktı. Ardından Cumartesi Anneleri üzerindeki polis ablukası kaldırıldı. 

“Dargeçit kayıpları için karanfillerimizi Galatasaray Meydanı’na bıraktık”

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri imzalı 971. hafta açıklaması İHD İstanbul Şubesi binasında düzenlenen basın toplantısında okundu.

Basın metnini “Dargeçit kayıpları için karanfillerimizi Galatasaray Meydanı’na bıraktık” diyen Maside Ocak okudu.

Ocak konuşmasında şunları söyledi:

“29 Ekim – 8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin/Dargeçit’te ağır silahlı askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında dört çocuk, iki lise öğrencisi ve iki kadının da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Dargeçit Jandarma Taburuna götürüldü.

Gözaltında tutulanlardan bazıları bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak 12 yaşındaki Davut Altunkaynak, 13 yaşındaki Seyhan Doğan, 16 yaşındaki Nedim Akyön, 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan, 20 yaşındaki Abdurrahman Olcay, 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun ve 57 yaşındaki Süleyman Seyhan’dan bir daha haber alınamadı. Onları soran ailelerine ‘Sorgu sonrası serbest bırakıldılar, dağa gitmişler’ cevabı verildi.

Olaydan 4 ay sonra 6 Mart 1996 tarihinde, Süleyman Seyhan’ın kafası olmayan yakılmış bedeni bir kuyuda bulundu. Seyhan’ın bulunmasından iki gün sonra da onun bulunduğu yer hakkında ailesine bilgi verdiği ve taburda yaşananları üst makamlara aktarma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle, Dargeçit Jandarma Taburunda görevli uzman çavuş Bilal Batırır da kaybedildi.”

Dargeçit kayıpları için hala adalet aradıklarını vurgulayan Ocak son olarak şunları söyledi:

“971. haftamızda bir kez daha söylüyoruz: Dargeçit kayıpları ve tüm kayıplarımızın faillerinin etkin bir biçimde yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

Selam olsun bugün bir kez daha tüm baskıları göğüsleyerek ülkenin dört bir yanında bizimle eş zamanlı sesimize ses katan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına.”

***

İHD 21. Genel Kurulu’nun yapıldığı Ankara Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi önünde yapılan eylemde Dargeçit kayıpları için adalet istendi. Diğer illerde yapılan basın açıklaması ve basın toplantılarında da Dargeçit kayıpları için adalet istendi.