Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin 967’inci hafta açıklamasına polis saldırdı. Polis saldırısında en az 18 kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ekim 2023
  • 13:20

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 967. hafta açıklamasına polis saldırdı.

İstiklal Caddesi’nin tamamı sık aralıklarla polis bariyerleri ile kapatılırken caddede yürüyen Cumartesi Anneleri / İnsanları yan yana gelemeden gözaltına alındı.

Polis herhangi bir uyarı yapmadan en az 18 kişiyi farklı noktalarda gözaltına aldı. Bu sırada basın emekçilerinin çekim yapması da polis tarafından engellendi.

Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

“Ali Ocak, Cem Göncü, Davut Arslan, Doğan Özkan, Fatma Akaltun, Gülseren Yoleri, Hanife Yıldız, Hatice Onaran, Hüseyin Aygül, İkbal Eren, İrfan Bilgin, Maside Ocak, Mikail Kırbayır, Mustafa Emin Büyükcoşkun, Newroz Ali Tosun, Oya Ersoy, Salim Derelioğlu, Türker Demirci.”

 

Gözaltı saldırısının ardından İHD İstanbul Şubesi’nde 967’nci hafta açıklaması okundu.

Cumartesi Anneleri'ne destek açıklamaları

İHD’nin bulunduğu illerde İstanbul’daki eylemle eş zamanlı olarak destek açıklamaları yapıldı. Ortak açıklamada “Cemil Kırbayır’dan ve akıbetleri karanlıkta bırakılmak istenen tüm kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Galatasaray Meydanı’nın 5 yıldır Cumartesi Anneleri’ne kapatıldığı hatırlatılan açıklamada Cemil Kırbayır dosyası paylaşıldı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“967’nci haftamızda bir kez daha söylüyoruz: bizi insan kılan temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Cemil Kırbayır’dan ve akıbetleri karanlıkta bırakılmak istenen tüm kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

Selam olsun bugün bir kez daha tüm baskıları göğüsleyerek ülkenin dört bir yanında bizimle eş zamanlı sesimize ses katan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına. Selam olsun Avrupa’nın pek çok şehrinde bizimle dayanışmak için sokaklara çıkanlara.”

Kızıl Bayrak / İstanbul