Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 966’ncı hafta açıklamasına polis saldırdı, çok sayıda kişi kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Eylül 2023
  • 13:41

Cumartesi Anneleri’nin 966’ncı hafta açıklamasına polis saldırdı.

Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına AYM’nin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri’ne bir kez daha polis saldırdı. 966’ncı hafta açıklamasını yapmak üzere meydana yürüyenlerin İstiklal Caddesi’nde kesildi. Hanife Yıldız’ın yürümesini engellemeye çalışan polis “şov yapma” diyerek yanındakilerle birlikte ablukaya aldı.

Aralarında TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın da olduğu bir başka grup ise Galatasaray Meydanı’nda polis ablukasına alındı. Basın emekçilerin çekim yapması polis tarafından engellendi. Çok sayıda kişi kelepçelenerek gözaltına alındı.

Gözaltı saldırısının ardından Galatasaray Meydanı’na yürüyen HDP önceki dönem milletvekili Musa Piroğlu da polis ablukasına bekletildi. Ardından yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bu ablukayı beraber kıracağız. Birlik olamazsak bu abluka herkesi boğacak. Ben herkesi Cumartesi Anneleri ile omuz omuza durmaya, bulunduğu her yerde, ülkenin her yerini Galatasaray Meydanı’na çevirmeye çağırıyorum.” 

Cumartesi Anneleri’ne destek eylemleri

İHD birçok ilde eş zamanlı olarak Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi yaptı. Eylemlerde okunan ortak açıklamada İstiklal Caddesi’ndeki fiili OHAL teşhir edildi. 18 Eylül 1980 tarihinde beridir haber alınamayan Hüseyin Morsümbül dosyasının paylaşıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Savcılık dosyasında isimleri yazılı şüphelilerin yargılanmalarını ve hakkaniyete uygun bir biçimde cezalandırılmalarını istiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Morsümbül için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul