“Cumartesi Anneleri'nin yanındayız!”

İstanbul Tabip Odası binasında düzenlen basın toplantısında hekimler Cumartesi Anneleri’nin yanında olduklarını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Eylül 2023
  • 21:00

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İTO binasında düzenledikleri basın toplantısında Cumartesi Anneleri’nin yanında olduklarını vurguladı.

Basın toplantısında ilk sözü İTO Yönetim Kurulu üyelerinden ve son eylemde gözaltına alınan Dr. Saffet Ercan aldı. Ercan şunları söyledi:

"Cumartesi Anneleri'nin yakınlarının akıbetini öğrenme mücadelesine biz de hekimler olarak, yaşamı savunan bir mesleğin mensupları olarak, bu ülkede demokratik mücadelenin bir unsuru olarak orada yer almayı bir görev bildik."

Ardından Cumartesi Anneleri söz aldı. 1980 yılında gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren Yarıcı, Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak anayasal haklarına yönelik saldırıyı anlattı.

Hekimlerin basın metnini İTO İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Meltem Günbeği okudu.

Her Cumartesi yapılan işkenceye dikkat çeken Günbeği devamında şunları söyledi:

“Her hafta Cumartesi insanlarına karşı yapılanlar ile de görünür olan insan hakları ihlalleri birçok farklı alanda giderek artmaktadır. Cezasızlık politikasının, ihlallerin artmasında başat rol oynadığı ise aşikardır. Bizler sağlığın yalnızca fiziksel bir iyilik halinden ibaret olmadığını, ruhsal, sosyal ve siyasal iyilik hali olmayan bir toplumun sağlıklı olamayacağını bilerek, adalet ve demokrasi ısrarımızı bir kere daha beyan ediyoruz.

Ayrıca İstanbul Tabip Odası olarak muayene koşulları İstanbul Protokolü’ne uygun olarak düzenlenmiş adli muayene odaları talebimizi tekrarlıyoruz. Kelepçeli muayene, muayene ortamında kolluğun bulunması ve muayeneye müdahalenin suç olduğunu yineliyoruz. Adli muayeneleri yapacak hekimlerin işkencenin raporlanması konusunda yeterli eğitimi alması için gerek tıp eğitimi gerekse meslek içi verilecek eğitimlerin önemini vurguluyor, meslektaşlarımıza da mesleki etik sorumluluklarını hatırlatıyoruz.

Bizler adalet, demokrasi ve insan hakları mücadelemizden vazgeçmiyoruz Yirmi sekiz yıldır kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri’nin yanındayız.”