Cumartesi Anneleri: Nihat Aydoğan nerede?

Cumartesi Anneleri 973. hafta eyleminde Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu ve meydana gözaltında kaybedilenler için karanfil bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Kasım 2023
  • 12:38

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı'nda Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu ve meydana gözaltında kaybedilenler için karanfil bıraktı.

Basın metnini komisyondan Sebla Arcan okudu. Arcan “Verdiğimiz ısrarlı mücadele sonucunda, iki haftadır, yeniden, kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dayız” dedi. 

Açıklamada Aydoğan hakkında şunlar söylendi:

“39 yaşındaki Nihat Aydoğan Mardin Midyat/Doğançay Köyünde yaşıyordu. Korucu olmak istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı. Daha önce gözaltına alınıp ağır işkence gördükten sonra serbest bırakılan Nihat Aydoğan da güvenlik güçlerinin tehdidi altındaydı.

30 Kasım 1994 sabahı erken saatlerde Aydoğan ailesinin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Eşi ve çocuklarının önünde darp edilen Nihat Aydoğan elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu’na, oradan da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı.

Resmi makamlar Nihat Aydoğan’ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Bunun üzerine eşi bir arzuhalciye yazdırdığı dilekçe ile savcılığa başvurdu. Savcı eşi Halime Aydoğan’a ‘eşin dağa gitmiştir, bir daha da bu kapıya gelme’ dedi.”

Bugüne kadar Aydoğan’ın akıbetinin açıklanmayıp adaletin sağlanamadığı belirtilen açıklamada şunlar vurgulandı:

"973. haftamızda bir kez daha söylüyoruz: Kaç yıl geçerse geçsin; Nihat Aydoğan için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, kayıplarımızı aramaktan, faillerinin yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz.” 

Açıklamanın ardından bariyerlerle çevrili meydana Aydoğan ve gözaltında kaybedilenler için karanfiller bırakıldı.

***

İHD şubesinin bulunduğu pek çok ilde Cumartesi Anneleri/İnsanları’yla dayanışmak için Nihat Aydoğan’ın akıbeti soruldu.