İHD’den Cumartesi Anneleri’ne destek

İHD, şubesinin bulunduğu illerde Cumartesi Anneleri’ne destek açıklamaları yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Eylül 2023
  • 16:30

İnsan Hakları Derneği, şubesinin bulunduğu illerde Cumartesi Anneleri’ne destek açıklamaları yaptı. Adana, Mersin, Antep, İzmir, Dersim ve Şırnak’ta yapılan açıklamalarda Galatasaray Meydanı’nda okunamayan açıklama okundu.

İHD bu haftaki açıklamada 1993 yılında gözaltında kaybedilen Abdülmecit Baskın için adalet istedi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdülmecit Baskın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürüydü. 2 Kasım 1993 tarihinde iş yerindeki makamından çıktıktan sonra özel harekat polisleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alındığı inkar edilen Baskın'ın 4 Ekim 1993 tarihinde sorgulandıktan sonra ateşli silahla öldürülmüş, elleri arkadan bağlı cansız bedeni bir çiftçi tarafından Gölbaşı mevkinde bulundu. Bulunduğu yer Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Koordine Merkezi'ne çok yakın mesafedeki metruk bir binanın arkasıydı.”

Açıklamada dava sürecinin aktif yürütülmediği ve sürüncemede bırakıldığı belirtilirken itirafçıların ifadeleri ile Baskın’ın gözaltında kaybedilme sürecinin detaylarının çıktığı belirtildi.

Dava sürecinin ise tüm sanıkların beraatleri ile sonuçlandığı belirtilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Yerel mahkemece verilen hükümlere karşı aileler istinaf kanun yoluna başvurdu. 5 Nisan 2021 tarihinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, beraat hükmünü bozdu ve dosyayı Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Yeniden görülen davanın 26 Mayıs 2023 tarihli son duruşmasında, istinaf mahkemesinin verdiği bozma kararı sonrası sanıklar hakkında tekrar beraat kararı verildi. Mahkeme, gerekçeli kararı 14 Eylül 2023 tarihinde yazarak adeta dosyada zamanaşımı süresinin dolmasını bekledi. 10 yıllık yargılama sürecinde 41 hakimin ve 8 savcının değiştiği dava zamanaşımıyla sonuçlandı. Kaç yıl geçerse geçsin; Abdülmecit Baskın için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten ve devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."