Cumartesi Anneleri, Tekin ve Bayram’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 762. hafta eylemlerinde, 2 Kasım 1996’da gözaltına alınarak kaybedilen Ramazan Tekin ve Mehmet Şirin Bayram’ın akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Kasım 2019
  • 14:08

Gözaltında kaybedilen/katledilen yakınları için adalet arayan Cumartesi Anneleri bugün 762. kez buluştu. Bugünkü eylem 2 Kasım 1996’da Diyarbakır Kulp’ta gözaltına alınan Ramazan Tekin ve Mehmet Şirin Bayram için gerçekleştirildi.

Kayıp yakınları ve desteğe gelenler, Galatasaray Meydanı’na yönelik 63 haftadır devam eden yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı, gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

Ramazan Tekin ve Mehmet Şirin Bayram’ı unutmadık!”

762 haftadır devam eden adalet arayışları anlatılarak başlayan açıklamada, Bayram ailesinin Kulp Demirci Köyü’nde yaşadığı, köylülerin devletin korucu olma baskısına maruz kaldığı hatırlatılarak, bu baskıları kabul etmeyen köylülerin 1994 yılında evlerinin yakıldığı ve zorla göç ettirildiği belirtildi. Bunun üzerine Bayram ailesinin Diyarbakır’a göç etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

2 Kasım 1996 gecesi ailenin evinin askerler ve korucular tarafından basıldığı, Ramazan Tekin ve Mehmet Şirin Bayram’ın gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, gözaltıların Kulp İlçe Jandarma Karakolu’na götürülerek 5 gün tutuldukları bilgisinin alındığı fakat karakola başvuran aileye gözaltının inkar edildiği belirtildi. M.B. isimli bir korucunun Bayram’ı karakolda gördüğünü söylediği ifade edilen açıklamada, karakolda tehdit edilen korucunun tanıklığını geri çektiği dile getirildi.

Savcılığa başvuran ailelerden Ramazan Tekin’in eşi Hazal Tekin’in, baskında 2 korucuyu tanıdığını aktardığı, isimlerinin Fettah ve Cumali olduğunu söylediği belirtilen açıklamada, ailelerin başvurdukları devlet kurumları tarafından “Askeriyeyi şikayet ediyorsunuz” diye ağır baskı ve tehditle karşılaştığı ifade edildi. Kayıplardan bir daha haber alınamadığı, ailelerinin 23 yıldır Bayram ve Tekin için adalet mücadelesi yürüttüğü vurgulanan açıklama, Bayram ve Tekin’in akıbetinin açıklanması, faillerinin yargılanması talebiyle son buldu.

Bu mücadele, son kaybımız bulunana kadar bitmeyecek”

Açıklamadan sonra gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız söz aldı. “Biz saraydan oda istemiyoruz” diyen Yıldız, “Biz kayıplarımızla buluşma yerimizi istiyoruz, polisinizi buradan çekin, eylem yerindeki karakolu kaldırın” dedi. “Bizden aldıklarınızı, çaldıklarınızı istiyoruz” diyen anne Yıldız, insanın kaybedeceği bir şeyi kalmadığında hiçbir şeyden korkmayacağını ifade ederek kayıplar için verilen mücadelenin bitmeyeceğini vurguladı.

Sonrasında Bayram ailesinin Diyarbakır’dan gönderdiği mektup okundu. Devletin işlediği cinayetlerin, uyguladığı zulüm ve baskının gelenekselleştiği teşhir edilen mektup, bunlara karşı mücadelenin asla bırakılmayacağı vurgusuyla şu ifadelerle noktalandı:

“Bu hak arayışı, hiçbir iktidar ve güç tarafından yok edilemeyecektir. Bugüne kadar gelip giden iktidarlar ve bundan sonra gelecek olan iktidarlar da çok iyi bilsinler ki, bu mücadele ve hak arayışı, son kayıbımız bulunana ve adalet yerini bulana kadar bitmeyecektir. Çünkü biz haklıyız, çünkü biz adalet arıyor, hakkımız olanı istiyoruz!”