Cumartesi Anneleri 781. hafta eylemi

Cumartesi Anneleri 781’inci hafta eyleminde 27 yıl önce kaçırılıp öldürülen Metin Can ve Hasan Kaya’nın akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2020
  • 14:47

Cumartesi Anneleri 781’inci hafta eylemlerini İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta gerçekleştirdiler. 1993 yılında Elazığ’da kaçırılıp, işkenceden geçirilip öldürülen İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve İHD’li Dr. Hasan Kaya’nın akıbeti soruldu.

Eylemde basın açıklamasını Sebla Arcan okudu. Gözaltında kaybetmelerin insanlık suçu olduğunu belirten Arcan “781. haftamızda gözaltında kaybedilen insan hakları savunucuları, sevgili arkadaşlarımız Metin Can ve Hasan Kaya'yı unutmadık diyerek buluştuk” dedi. '93 yılında katledilen Can ve Kaya’nın polis tarafından takip edildiği ve ölüm tehditleri aldığı belirtilen açıklamada, kendilerinin “acil yaralı var” denilerek görüşmeye çağrıldığı ve bir daha haber alınamadığı ifade edildi. 21 Şubat’tan 27 Şubat’a kadar kendilerinden haber alınamayan Kaya ve Can’ın cansız bedenlerinin Elazığ-Dersim yolu üzerindeki bir jandarma karakoluna 2 kilometre mesafedeki Dinar Köprüsü'nün altında bulunduğu söylenen açıklamada “JİTEM adına çalışan itirafçı Ayhan Öztürk basına yansıyan itiraflarında ‘Avukat'la Doktor'u Elazığ Emniyeti’nde sorguladık’ dedi ve olayı detaylarıyla anlatarak suça iştirak edenlerin isimlerini de verdi” denildi.

Hesap sorma çağrısının yükseltildiği basın açıklamasının ardından gözaltında kaybedilen Metin Can’ın kardeşi Akan Can şunları söyledi:

“27 sene oldu hep dün gibi sanki, hiçbir şey yapılmadı, polis geldi annemin yüzüne gülerek ‘sen oğlunun nerede olduğunu biliyorsun ne ağlıyorsun’ dedi. Diyecek bir şey bulamıyorum inşallah bir gün suçlular cezalandırılır.”

Konuşmanın ardından İHD Onursal Başkanı Akın Birdal’ın mektubu kayıp yakını İkbal Eren tarafından okundu.

Bunun yanı sıra Cumartesi Anneleri koronavirüs nedeniyle 4 Nisan’a kadar buluşmalarını sembolik olarak gerçekleştireceklerini açıkladılar.