Cumartesi Anneleri 783. Hafta eylemi

Cumartesi Anneleri 783’ncü hafta eylemini koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2020
  • 13:30

Cumartesi Anneleri 783’üncü hafta eylemini koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden canlı yayın ile gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Maside Ocak okudu. Koronavirüs nedeniyle hijyen koşullarında izolasyonu devletin sağlaması gerektiğine değinilen açıklamada hapishanelerdeki koşullara değinildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Devlet özgürlüğünden yoksun bıraktığı kişilerin “sağlık ve iyilik hallerinin muhafazasını” sağlamakla yükümlüdür. İnsanlar yaşamlarına yönelik tehlike ve risklere karşı kamusal otoriteler tarafından korunma hakkına sahiptir. Bu korunma ancak iktidarın insan hakları prensiplerine dayalı, insan merkezli politika ve uygulamalarıyla mümkün olacaktır.

Bu karanlık günlerden çıkabilmek için her zamankinden daha çok şeffaflığa ve insan haklarına ihtiyacımız olacak. Şimdi her zamankinden daha yüksek sesle insan hakları talep etme zamanıdır.”

Uslu, Andaç, Aydoğan ve Mandal’ın akıbeti soruldu

Ceza verilmeyen dosyalarının paylaşıldığı 783. hafta eyleminde İzmir’de 31 Mart 1998 tarihinde yaşanan gözaltında kaybedilmenin akıbeti soruldu. Metin Andaç, Neslihan Uslu, Hasan Akdoğan ve Mehmet Ali Mandal’ın İzmir Alaçatı’da gözaltına alındığı ve tüm girişimlere rağmen kaybedildiği ifade edildi. Ardından ise şunlar ifade edildi:

“Olaydan bir yıl kadar sonra kendisini JİTEM ‘e bağlı 03 Tim görevlisi olarak tanıtan Turan Ünal isimli kişinin basına da yansıyan itiraflarına göre; Neslihan ve arkadaşları önce Foça’da Askeri alan içerisinde olan kontrgerillaya ait binalarda işkenceyle sorgulandılar. Sonra İzmir’in Hatay Üçkuyular semtindeki kontrgerillaya ait binada tutuldular. Nisan sonunda ağır işkenceden çıkmış, kolları ve bacakları kırık, ilaçla uyuşturulmuş bir halde bir balıkçı teknesine bindirildiler. Bindirildikleri tekne İzmir Seferihisar açıklarında bomba ile infilak ettirilerek batırıldı… Olayın detaylarını anlatan Turan Ünal işkenceye katılanların eşkal bilgilerini ve isimlerini de verdi.”

Neslihan Uslu, Metin Andaç, Hasan Aydoğan ve Mehmet Ali Mandal’ın gözaltında kaybedilmesinin 22. yılında, akıbetleri sorularak Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçilmeyeceği ifade edildi.