Cumartesi Anneleri Kadir Keremoğlu için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 838. hafta eyleminde Kadir Keremoğlu için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2021
  • 12:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 838. hafta eyleminde Kadir Keremoğlu için adalet istedi.

Saat 12.00'de yayınlanan videoda Fehmi Tosun'un kızı Jiyan Tosun'un sunumuyla ilk sözü alan Kadir Keremoğlu'nun oğlu Bahattin Keremoğlu babsının gözaltında kaybedilişini ve sonrasını anlattı. Ardından söz alan Keremoğlu ailesinin avukatı Hamdi Polat dosyadaki adaletsizlik hakkında bilgi verdi.

838. haftanın basın metnini Cumartesi İnsanı Zin Demir okudu. Gözaltında kayıplar konusunda devletin kayıp yakınlarını muhatapsız bıraktığını ifade eden Demir, Kadir Keremoğlu için şunları söyledi:

“Yüksekovalı olan Keremoğlu ailesi Van’da yaşıyordu. Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, 'ölüm listesinde adınız var' diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince onların hedefi haline geldi.  

75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu 14 Nisan 1995 tarihinde namaz kılmak için Van merkezdeki Keremoğlu Camisine gitti. Cami çıkışı 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı. Aile yaptığı araştırma sonucunda; Keremoğlu’nu kaçıranların onu Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim ettiğini, ardından önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendi. Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.”

Fidye istedikleri Keremoğlu'nun kaçırılması inkar edildi

“Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler  ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi. Olay, Aktüel Dergisi’nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında detaylarıyla yer aldı. Keremoğlu Ailesi 13 Ocak 1997 tarihinde TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifade de yaşananları anlattı ve zanlıların isimlerini açıkladı. 

Ancak ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Diyarbakır, Hakkari ve Van adliyeleri arasında gidip gelen dosyada Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açığa çıkartılmasını, sorumlu olanların cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti yürütülmesi. Yargısal yolların tüketilmesi üzerine dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı. Dava AİHM’e taşındı.” 

Demir son olarak “Kadir Keremoğlu ve tüm kayıplarımız  için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 139 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul