İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 837. hafta eyleminde “Gözaltında kaybedilişinin 40. yılında Nurettin Yedigöl için adalet istiyoruz!” dedi.
Saat 12.00'de paylaşılan videoda komisyondan Sebla Arcan'ın sunumuyla ilk sözü Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl aldı. Ardından diğer kardeşi Sevim Yedigöl söz alarak Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedilişi ve yürüttükleri adalet mücadelesi üzerine konuştu. Sonrasında TİHV İstanbul Temsilcisi ve Yedigöl'le aynı günlerde gözaltında olan Ümit Efe konuştu. Yedigöl ailesinin avukatı ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in dosya üzerine anlatımından sonra basın metnini Cumartesi İnsanı Yonca Verdioğlu okudu.
Yedigöl Gayrettepe işkencehanesine götürüldü
Gözaltında kaybetme sonrası yargıdaki katillere yönelik cezasızlık zırhını anlatan Verdioğlu Yedigöl'ün kaybedilişi hakkında şunları söyledi:
“Sosyalist kimliği ile tanınan 26 yaşındaki Nurettin Yedigöl İstanbul’da yaşıyordu. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 10 Nisan 1981 tarihinde İdealtepe’de bir ev baskınında gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'deki ünlü işkence merkezi 1. Şube'ye götürüldü. Orada Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için ağır işkenceye maruz kaldı. Şubede gözaltında bulunan diğer kişiler onu son gördüklerinde; kanlar içindeydi, konuşamıyordu ve bilinci yerinde değildi. O günden sonra kendisinden bir daha haber alınamadı dedi.”
Gözaltında olan hekesin gördüğü Yedigöl'ü gözaltına aldıkları reddettiler
Çok sayıda kişi Yedigöl'ü şubede gördüklerine dair tanıklık etmesine rağmen Yedigöl'ün gözaltına alındığının reddedildiğini belirten Verdioğlu devamında şunları söyledi:
“Zeycan Yedigöl, oğlunun polis tarafından gözaltına alındıktan sonra devletin himayesi altındayken kaybolduğu ve adli makamlarca etkili soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 10 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuka ve teamüllere aykırı bir biçimde başvurunun zaman bakımından kabul edilemez olduğuna karar vererek, iç hukuk yollarını tamamen kapattı. Dava AİHM’e taşındı.
Baba İsmail Yedigöl 1998 yılında aramızdan ayrılıncaya kadar Nurettin’i aramaktan vazgeçmedi. Anne Zeycan Yedigöl, 98 yaşında aramızdan ayrılıncaya kadar 'Oğlumu kaybedenlerden, onları yargılamayanlardan iki cihanda davacıyım. Ellerim yakalarında, ahım peşlerinde olacak' diyerek girişimlerini sürdürdü.”
Verdioğluson olarak “Nurettin Yedigöl ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 138 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Kızıl Bayrak / İstanbul