ABD, Rusya ve Türkiye’den “harekat” açıklamaları

Türk sermaye devletinden “yeni bir harekata gerek kalmadığı” yönünde açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2019
  • 11:13

Suriye’ye yönelik işgal harekatına dair ABD ve Rusya ile mutabakata varan Türk sermaye devletinden sürece dair “yeni bir harekata gerek kalmadı” şeklinde açıklama yapıldı. Öte yandan ABD ve Rusya da bölgedeki “mutabakat” üzerine açıklamalar yaptı.

ABD emperyalizminin Suriye temsilcisi James Jeffrey, Rusya’nın Türkiye ile vardığı mutabakatı eleştirirken, buna yanıt veren Kremlin Sözcüsü, Kürtlere saldırı tehdidini öne sürdü.

Yeni harekata gerek kalmadı”

Erdoğan-Putin görüşmesinde varılan mutabakatın ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın dün gece yaptığı açıklamada, ABD ile varılan “120 saatlik ateşkes” anlaşmasına değinilerek “Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir” denildi.

Açıklamada, Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmede varılan mutabakata da işaret edilerek Rusya ile müşterek çalışmaların başlayacağı belirtildi ve şöyle denildi: “Mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır.”

ABD’den mutabakata “eleştiri”

Öte yandan, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya’nın anlaşmanın gereğini yerine getiremeyeceğini öne sürdü. “Bildiğim tek şey bu mutabakatın Türklerin daha da ilerlemesini durduracak olması” diyen Jeffrey, anlaşmanın boşluklarla dolu olduğunu dile getirerek “Ruslar YPG'yi, kontrol ettikleri alanların dışında tutacaklarını söylüyor. Bu çok muğlak bir taahhüt. Yerine getirecekler mi, bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan Kürtlere saldırı tehdidi

Jeffrey’in bu açıklamalarına ilişkin Rusya’dan da yanıt verilirken, Kürtlere saldırı tehdidinde bulunuldu. Jeffrey’in açıklamasına ilişkin görüşleri sorulan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Türkiye ile Kürtleri savaştırdığını belirttiği konuşmasında, Kürt güçler çekilmezse Suriye ve Rusya’ya ait birliklerin bölgeden çekileceğini ifade ederek “O zaman da geriye kalan Kürt oluşumlar Türk ordusunun silindirinin altına girecek” diye saldırı tehdidini öne sürdü.