AKP şefleriyle emperyalist efendileri arasında “mutabakat”

ABD ve Türkiye savunma bakanları dün bir araya gelirken, dün Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson sarayda Erdoğan ve Çavuşoğlu ile görüştükten sonra, bugün de Çavuşoğlu ile basın toplantısı düzenleyerek “Bundan sonra Türkiye başka ABD başka adım atmayacak” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Şubat 2018
  • 09:39

Son dönemde aralarındaki anlaşmazlıkların öne çıktığı emperyalist efendileriyle AKP şefleri görüştü. Özellikle ABD’deki efendilerine sözde esip gürleyen AKP şefleri, dün ve bugün yaptıkları görüşmelerin ardından “ilişkileri normalleştirme” konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Amerikan ve Alman efendilerle art arda görüşmeler

Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Zirvesi’nde bir araya gelen ABD ve Türkiye savunma bakanlarının ardından, dün de Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Erdoğan’ı sarayında ziyaret etti. Tillerson bugün de Türkiyeli mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüştükten sonra birlikte basın toplantısı düzenledi.

3 saatten fazla süren Erdoğan-Tillerson görüşmesinde Türk sermaye devletinin PYD/YPG ile ABD arasındaki ortaklık ve bölgedeki gelişmeler üzerinde durulduğu ifade edilirken taraflar basına açıklama yapmadı. Buna karşın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Türkiye’ye gelmeden önce Ortadoğu ziyareti kapsamında gittiği Lübnan’da, “YPG’ye asla ağır silah vermedik, o nedenle geri alınacak bir şey yok” demişti.

Erdoğan-Tillerson toplantısı öncesinde, Brüksel’de savunma bakanları arasındaki ikili görüşme sonrasında konuyla ilgili konuşan Mattis, görüş ayrılıkları bulunsa da ortak zemin bulmakta olduklarına inandığını söylemişti.

Tillerson: Artık Türkiye başka, ABD başka adım atmayacak

Bugün de Çavuşoğlu ve Tillerson arasında Ankara Palas’ta yapılan görüşmeden sonra, ikili basın toplantısı düzenledi. Tillerson’ın “Bundan sonra Türkiye başka, ABD başka adım atmayacak” dediği basın toplantısında, Mevlüt Çavuşoğlu ABD arasında geçmişten bugüne devam eden kirli işbirliğine vurgu yaptı.

“Geçmişte de kritik aşamalar oldu ama her zaman bu ortaklığı ön planda tutarak geçmişte bu kritik aşamaları birlikte geçtik” diyen Çavuşoğlu, dün sarayda yaptıkları toplantıda, karşılıklı ortak hareket etme ve “ilişkileri normalleştirme” noktasında mutabakata vardıklarını, bu amaçlı “yeni bir mekanizma” kuracaklarını söyledi. Suriye, “FETÖ” konularını bu mekanizmada görüşeceklerini sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, Mart ayı ortasında ilk toplantının yapılacağını belirtti.

Yıldırım Merkel’le “ilişkileri tazeleme” arayışında

Öte yandan Münih’te “güvenlik” adı altında savaş ve saldırganlık politikalarının görüşüleceği konferans için Almanya’ya giden Binali Yıldırım, Merkel’le bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili, “ilişkilerin normalleşmesi” yönünde açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında Merkel, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’le ilgili hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerektiği üzerinde dururken, Yıldırım ise “Ümit ederim, kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir” diye yanıt verdi.

Ayrıca ikili ilişkilere dair değerlendirmede de bulunan Merkel, Türkiye “Bu ziyaret Türk tarafının görüşmeye hazır olduğunun ve çok yoğun bir şekilde konuşmamız gerektiğinin bir işareti” diye konuştu. İki tarafın da ilişkileri onarmak istediğine değinen Merkel, şu anda bunun “pek kolay olmayacağını” söyledi.