403. F Oturması: Cihat Özdemir serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 403. hafta F Oturması’nda hasta tutsak Cihat Özdemir’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2019
  • 15:18

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu şube binası önünde saat 13.30’da yaptığı 403. F Oturması’nda, hasta tutsak Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Cihat Özdemir’in serbest bırakılmasını istedi.

Basın metnini okuyan Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin, Özdemir’in 2001 yılından beri tutsak olduğunu belirterek, iki kez MR görüntülemede tiroid bezinde nodül tespit edilmesine rağmen tedavi edilmediğini ifade etti. 21 Eylül 2019’da ultrason çekildiğini ve troid bezindeki nodül üzerine biyopsiye gönderildiğini belirten Acettin devamında şunları söyledi:

“23 Eylül 2019 tarihinde biyopsi yapılmış, 1 Ekim 2019 tarihinde patoloji raporuna göre tiroid kanseri teşhisi konulmuştur. Acil olarak ameliyat önerilmiş, 17 Kasım 2019’da tedavi amaçlı olarak ameliyat edilmek üzere Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilmiştir. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde beyinde ve tükürük bezinde lezyon bulunması nedeniyle yeniden biyopsi yapılması gerekli görüldüğünden, tetkikler bitinceye kadar Sincan 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi’ne götürülmüştür. Süreçten anlaşıldığı üzere, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde muayene ve tetkiklerinin yapılmaması sebebiyle teşhis ve tedavisi geciktirilmiş ve kanseri tehlikeli bir evreye girmiştir. Ameliyat geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşmiş olmasına rağmen 2 senelik bir aksama süreci sebebiyle kanserin yayılma tehlikesi mevcut olup Cihat Özdemir’in durumu kritikliğini korumaktadır.

Kanser süreci dışında, sağ böbreğinde 8 milimetrelik nodül, sol böbreğinde lezyonlar, sağ epididimde 3-4 milimlik kist gibi bazı görüntüleme yöntemleri ile saptanmış bazı lezyonlar daha bulunmaktadır. Pankreası çalışmadığından sindirim bozukluğu, kalbinde mitral yetmezlik ve çarpıntı midesinde kronik gastrit ve kronik duodenit, kronik derin venöz yetmezlik ve venöz reflü gibi başka tanı ve yakınmaları mevcuttur.”

Hasta tutsakların yaşamından Adalet Bakanı sorumlu

Acettin’in ardından Cihat Özdemir’in kardeşi Elif Özdemir söz aldı. Bazı doktorların meslek ahlakına yakışmayan şekilde davrandığını vurgulayan Elif Özdemir, Cihat Özdemir’de nodül olmasına rağmen başından savanında bir doktor olduğunu, kanser teşhisi koyup ameliyat edenin de bir doktor olduğunu ifade etti. Kardeş Özdemir sadece Cihat Özdemir’in değil tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyerek onların başına gelebilecek her şeyden Adalet Bakanı’nın sorumlu olduğunu belirtti.

Eylem “Cihat Özdemir serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” ve “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul