İstanbul DGB'den YÖK söyleşisi

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) kuruluşunun 40. yıl dönümünde bir söyleşi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Kasım 2021
  • 18:51

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, 6 Kasım 1981 yılında kurulan YÖK’ün 40. yıl dönümünde söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide ilk olarak YÖK’ün 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin bir ürünü olarak kurulduğu, gençliği “ehlileştirmenin” bir aracı olarak sermaye devleti tarafından üniversitelere yapılan bir darbe olduğu ifade edildi. Konuşmanın devamında, sermaye devletinin YÖK’e neden ihtiyaç duyduğu ifade edildi. 60’lı, 70’li yılların, dünya genelinde ekonomik krizin derinleştiği ve bu krizin dünya halklarına fatura edildiği yıllar olduğu vurgulandı.

YÖK’ün kurulduğu dönem, kuruluş amacı, YÖK’ün kurulma ve sonrasında gençliğe yönelik saldırılar anlatıldı. Eğitimin ticarileşmesinin önünün açıldığı, üniversitelerde siyaset yapmanın yasaklandığı, har(a)ç uygulamasıyla eğitim hakkının daha fazla gasp edildiği, gençliğin böylelikle daha fazla geleceksizliğe itildiği ifade edildi. Bologna Süreci’nin ve Gatt gibi Anlaşmaların ise Türkiye’deki eğitimin diğer emperyalist-kapitalist ülkelerin sistemine entegre olması için yapılan anlaşmalar ve programlar olduğu üzerinde duruldu.

Günümüzde de YÖK düzeninin tüm saldırılarıyla birlikte hüküm sürdüğü söylendi. İktidardakiler ve YÖK başkanları değişse de YÖK düzeninin gençliği denetim altına alma politika ve ideolojisiyle yerli yerinde olduğu vurgulandı. Bugün başta eğitim hakkının gasp edilmesi olmak üzere, buna bağlı olarak barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel hakların gasp edilmesinin de dolaysız olarak sorumlusunun YÖK düzeni olduğu ifade edildi. Ancak gerçekleştirilen tüm saldırılara karşı tarihin hiçbir döneminde gençliğin kolayından boyun eğmediği, mücadele ettiği örnekleriyle aktarıldı. Yakın zamanda ise İstanbul Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi başta olmak üzere bir dizi üniversitede gerçekleşen yemekhane boykotları, bölünme eylemlilikleri ve Boğaziçi Direnişi gibi bu saldırılara karşı gençliğin yakın zamanda yükselttiği mücadele örnekleri anlatıldı.

Son olarak YÖK’e ve YÖK düzenine karşı mücadele etmenin önemi üzerinde durularak söyleşi sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul