İzmir'de YÖK protestosu

İzmir Gençlik Örgütleri, YÖK'ün kuruluşunun 40'ncı yılında yaptığı eylemle "Saray ve kuklası YÖK'e karşı demokratik üniversite" talebini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Kasım 2021
  • 19:42

İzmir Gençlik Örgütleri, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) kuruluşunun 40. yıl dönümüne ilişkin Alsancak’ta bulunan ÖSYM önünde eylem yaptı.

Gençlik Örgütleri adına okunan basın açıklamasında öğrencilerin öznesi olduğu üniversitelerde özgür olamadığı belirtilerek önce YÖK sonra kayyımlarla üniversiteleri kısıtlayan iktidara şu şekilde seslenildi:

“Üniversiteleri ve üniversitelileri kıskaca almaya çalışanlara karşı mücadeleyi 'Kayyım rektör istemiyoruz' şiarı ile Boğaziçi Direnişi'ni ile büyüten, gözaltı, tutuklamalarla gençliği yıldırabileceğini sananlar yanılıyor. Bizler bugün de 'Kayyımlar gidecek, biz kalacağız!' demeye devam ediyor ve tutuklu arkadaşlarımız Berke ve Perit'e özgürlük talebimizi buradan da yükseltiyoruz!”

Üniversitelerde baskıların arttığından bahsedilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Boğaziçi'nin bir önceki kayyum rektör olan Melih Bulu, BULGBTI+ kulübünü kapatarak YÖK'ün ve saray maşası kayyum rektörlerin politikasını gözler önüne serdi. Bizler, fikirlerimizi, yönelimlerimizi ve kimliklerimizi dahi yok sayanların bir kukladan ibaret olduğunu biliyoruz”

Pandemi sürecinde YÖK ve Saray'ın öğrencilere verdiği “önemin” gözler önüne serildiği hatırlatılan açıklamada, kurulduğu günden bugüne özgürlüğün ve eğitimin düşmanı olan her alanda iktidarlara ve sermayeye maşa olan YÖK'ün Gençlik Örgütleri tarafından tanınmadığının altı çizildi. Açıklamada şu şunlar vurgulandı:

“Bizler, bizi niteliksiz ve materyalsiz online eğitime mecbur bırakanların, üniversitelerimize kayyum rektör atayanların, kulüplerimizi kapatan kayyumların, üniversitelerimizi sermayeye peşkeş çekenlerin Saray ve kuklası YÖK olduğunu biliyor ve sermayenin kölesi olan YÖK'ü tanımadığımızı bu yıl da yineliyoruz. Nükhet, Necdet. Melih, Naci, Verşan isimler hiç fark etmeksizin YÖK'ün ve iktidarın kuklası tüm kayyumlar ve darbe ürünü olan YÖK gidecek! Üniversiteler bizimle özgürleşecek.”

Eylem, “Ferman Saray'ın üniversiteler bizimdir” sloganıyla sona erdi.