Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hazırladığı ortak rapor, kapitalizmin dünya çapında yol açtığı sefaletin farklı bir yönünü bir kez daha gözler önüne serdi. Suya, sağlık ve hijyene erişimin yetersizliğini ortaya koyan rapora göre emperyalist kapitalizm, 2 milyar 200 milyon kişiyi temiz içme suyundan mahrum bırakıyor.
3 kişiden biri temiz sudan mahrum
Raporda başta ishal, kolera, dizanteri, hepatit A ve tifo gibi hastalıkların yayılmasının önlenmesinde basit ve en etkili yollardan biri olma özelliği taşıyan temiz içme suyuna ulaşma noktasındaki vahim tabloya dikkat çekildi. Buna göre dünya genelinde her 3 kişiden biri temiz bir içme suyundan mahrum. Bu durumdaki insanların sayısı ise 2 milyar 200 milyon olarak açıklandı.
Rapora göre, 785 milyon kişinin yarım saatlik yürüme mesafesinde ulaşabilecekleri bir temiz su kaynağı bulunmuyor. 10 kişiden birinin (785 milyon) hâlâ arıtılmamış yüzey suyu içtiği belirtildi.
Dünyanın yarısı sağlıksız koşullarda yaşıyor
Temiz bir içme suyunun yanı sıra milyonlarca insanın ellerini yıkayacak bir suya ve sabuna da sahip olmadıkları da rapora yansıdı. Rapora göre 3 milyar kişi evde sabun ve su ile ellerini yıkayamıyor, 673 milyon insan tuvalet olarak açık alanları kullanıyor.
Dünya genelinde 2 milyar kişinin de temel sağlık koşullarından mahrum olduğu vurgulanıyor. Dünya nüfusunun yarısı (4 milyar 200 milyon kişi) sağlığa uygun olmayan koşullarda yaşıyor.
Hijyen koşullarının olmamasından kaynaklı her yıl 5 yaş altı yaklaşık 297 bin çocuk ishale bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Sadece Doğu Asya ve Pasifik’te, 1 milyardan fazla insanın içme suyuna, sıhhi hizmetlere ve hijyene sınırlı erişimden muzdarip olduğu belirtildi.
Bölgede 166 milyon civarında insanın temel içme suyu hizmetlerine sahip olmadığı ve 846 milyon insanın da güvenli bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı belirtildi.
Zenginlerin temel hizmetlere erişimi iki kat fazla
Bütün bu verilerle birlikte sınıfsal ayrımların da temiz su, hijyen ve sağlık koşullarına erişimde etken olduğu rapora yansıdı. Söz konusu sıkıntıların yaşandığı ülkelerde; kentlerde yaşayanların, yoksul bölgelerde yaşayanlardan daha iyi durumda olduğu belirtildi. Kaynakların yetersiz olduğu ve eşit olarak dağıtılmadığı da raporda yer aldı.
Temel sağlık koşullarından mahrum olan 2 milyar insanın her 10’undan 7’si kırsal kesimde yaşıyor ve üçte biri “en az gelişmiş ülkeler”de yaşıyor.
Kırsal kesimde yaşayan 10 kişiden 8’inin temiz içme suyu hizmetinden mahrum olduğu 4 ülkede zenginlerin temel hizmetlere erişiminin oranı yoksullardan en az iki kat fazla.