Wuppertal’da 1 Mayıs kutlaması çok sayıda sol örgüt ve kurumun oluşturduğu 1 Mayıs ittifakı tarafından organize edildi. Eylem, kitlenin Wuppertal tren garı önünde toplanmasının ardından, saat 11.30’da mitingle başladı. DGB sendikasının işçileri sokağa çıkarmaması ve online etkinlikle yetinme kararına rağmen yüzlerce kişi 1 Mayıs için bir araya gelmişti.
Katılımda gençliğin belirgin bir ağırlığının olduğu eyleme TKİP, MLPD, DKP, MLKP, BİR-KAR, AGİF, Linkes Forum, Kein Mensch ist Illegal, Kommunistischer Aufbau, Studieren Kollektiv, Frauenverband Courage, Friedens Forum, Die Linke, IG Metall, Halk Cephesi, Viyan Kurdischer Frauenverein, Revolutionärer Jugendbund (RJ), Rise Up gibi örgüt, parti ve kurumlar katıldılar.
Sınıf devrimcileri, “Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı, dünyanın bütün proleterleri birleşin!” şiarlı TKİP pankartı ve bayraklar ile eylemde yer aldılar. BİR-KAR flamalarının da taşındığı eylemde, RJ’liler ise “Kapitalizm = modern kölelik – hala sürünüyor musun yoksa mücadele mi ediyorsun?” pankartı ve “Kriz ve savaşlara karşı 1 Mayıs’ta kavgaya”, “Eşit işe eşit ücret”, “Korona virüstür, kapitalizm pandemi”, “Biz sizin artı-değerinizden daha değerliyiz” yazılı dövizler açtılar.
Kutlama programı başlangıç mitingi, yürüyüş ve kapanış mitingi şeklinde oluşturulmuştu. Toplanma yerindeki ve sondaki mitinglerde çeşitli kurumlar adına yapılan konuşmalarda, kapitalist düzenin açmazları ve korona pandemisinin daha görünür hale getirdiği akıldışı çelişkileri teşhir edildi. BİR-KAR adına yapılan konuşmada ise, 1 Mayıs’ın 130 yıldır işçi sınıfı ve devrimcilerin mücadelesinde çok özel bir yer tuttuğuna, egemenlerin son iki yıldır pandemiyi bahane edip bu özel günü baltalamak istediğine vurgu yapıldı. İşçi sınıfı ve devrimcilerin bu baskılara boyun eğmedikleri, eğmeyecekleri, dünyanın her yerinde sokaklara çıkarak devrimci 1 Mayıs’ı sahip çıktıkları dile getirildi.
Konuşma, kapitalist devletlerin, en zengin olanların bile korona pandemisinde tümüyle sınıfta kaldıkları, üç milyondan fazla insanın ölümüne neden oldukları, tek dertlerinin sömürü çarklarını döndürmek olduğu gibi gerçekler hatırlatılarak sürdü. Bir yanda burjuva devletler salt göstermelik tedbirlerin propagandasını yaparlarken, diğer yanda zorunlu olmayan işlerde bile işçilerin fabrikalarda çalıştırılmaya devam edildiğine işaret edildi. Son bir yılın aynı zamanda ırkçılığın, faşizmin, militarizmin, baskı ve zorbalığın, kadınlara ve çocuklara yönelik saldırıların artışına sahne olduğu ifade edildi. Böyle bir dönemde dahi sağlığa ayrılması gereken bütçenin, düzenin tahkimatına ve militarizme harcandığı, rakamlar üzerinden teşhir edildi. Konuşmanın devamında tüm dünyada işçi ve emekçilerin mücadeleyi pandemi döneminde de yükselttikleri, “başka bir dünya” istedikleri söylendi. Son olarak da kapitalist düzen karşısında tek seçeneğin sosyalizm olduğu vugrulanarak, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.
Mitinglerde tiyatro ve müzik gösterileri de yapıldı. Tiyatro gösterisinde, çeşitli ülkelerde ucuz işgücü sömürüsüyle bilinen Primark’ın da miting alanının bitişiğinde olması nedeniyle Bangladeş’teki işçiler yansıtıldı. Fortschrott müzik grubu ise hem bastaki hem de sonda ki miting alanında enstrümanlarıyla çeşitli işçi şarkıları seslendirdi ve büyük coşku yarattı.
Oldukça coşkulu geçen 1 Mayıs yürüyüşü ise Nordrheintrasse’den geçip Mirker Bahnhof’a kadar sürdü. Yürüyüş kolunun başını gençlik kortejleri oluşturdu ve gençliğin dinamizmi eylemin geneline büyük bir canlılık kattı. Mitinglerde ve yürüyüşte “A-Anti-Anti Capitalista”, “İşgal, grev, direniş”, “Okulda grev, fabrikada grev -bu da sizin politikanıza cevabımızdır”, “Banka ve şirketlerin gücünü kırın“, “Vardım, varım, var olacağım -devrim insanlığı kurtaracak“, “One solution –Revolution” vb. gibi devrimci sloganlar sıklıkla atıldı. Yürüyüş güzergahında çok sayıda evden insanların camlara çıkıp zafer işaretleriyle kitleyi selamlamaları da eyleme ayrı bir renk kattı.
1 Mayıs gösterisi, Mirker Bahnhof'taki mitingin sonunda müzik grubunun coşkuyu diri tutan müzikleri ve en son hep birlikte söylenen Enternasyonal marşı ile son buldu.
Kızıl Bayrak / Wuppertal