Berlin’de öfke sokağa taştı…

Kitlesel ve militan 1 Mayıs

Berlin’de geleneksel devrimci 1 Mayıs yürüyüşüne polis saldırdı. Saldırıya ve gözaltılara rağmen eylem geç saatlere kadar militan bir tutumla sürdürüldü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2021
  • 07:19

Alman Sendikalar Birliği bu yıl geleneksel 1 Mayıs yürüyüşünü düzenlemediği için antikapitalist sendikacılar, sol gruplar ve bazı göçmen platformlar bir araya gelip pandemi döneminde en çok işçi ve emekçileri öngörerek bir yürüyüş düzenledi.

Sabah 11’de Hackescher Markt’ta Alman Sendikalar Birliği binası önünde yürüyüş başladı. Birkaç yüz kişilik katılım beklenirken bir anda binlerce kişi yürüyüşün alanı doldurmasıyla 1 Mayıs coşkusu tüm kitleyi kapladı. Sloganlar hiç susmazken, diğer yandan 20’ye yakın konuşma yapıldı. Konuşmalarda pandemi süreciyle kapitalist dünyanın bir dönüm noktasında olduğu vurgusu yapıldı.

Yürüyüşte Berlin senatosunun kira ve konum politikalarını protesto etmek için “Rotes Rathaus” diye anılan Berlin Büyükşehir Belediyesi önünde güçlü ve kesintisiz sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramının, bu dönemde olağanüstü önem kazandığının altı çizildi ve tarihsel anlamı vurgulandı.

Aynı zamanda dünyada var olan direnişler özellikle de Türkiye’de var olan işçi direnişleri, öğrenci grev ve protestolarından söz edildi. Böylece yürüyüş boyunca 1 Mayıs’ın enternasyonal yönü de sokaklara taşınabildi. Yürüyüş saat 14’te Urbanstrasse Kreuzbergte Urban hastanesi yakınlarında sona erdi.

Ardından geleneksel devrimci 1 Mayıs yürüyüşü akşam saat 17’de Hermannplatz Neukölln semtinde başladı. 10 bin kişi yürüyüşte bulundu. Saatler önce Berlin senatosunun kararıyla çoğu sokaklar kapatılıp silahlı kuvvetler çatılara konuşlandırılmıştı. Sloganlar atılırken ve konuşmalar yapılırken kısa süre sonra polis yürüyüşe saldırdı. Böylece kitleyi bölmeyi amaçlayan polis, sona kalan grubu da çember içine aldı.

Pandemiyi işini gelmediği her durumda bahane olarak öne süren ve “tedbir” demagoji yapan devletin kolluk güçleri bu saldırılarıyla tedbirleri hiçe saydı. Dillerinden düşürmedikleri “mesafe kuralı” vb. kalmazken, katılımcılar zor anlar yaşadı. Bunu fırsat bilen polis bazı katılımcıları gözaltına aldı ve yürüyüşün sonlandırılması dayatmasında bulundu.

Buna rağmen militan ve coşkulu kitle yürüyüş ve eylemine geç saatlere kadar devam etti. Eylem devam ederken çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / Berlin