Hamburg’da 1 Mayıs

Hamburg’da sermaye sınıfının tüm baskı ve engellemelerine rağmen işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs farklı eylemlerle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2021
  • 15:48

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bürokrasisi Hamburg’da da pandemiyi bahane ederek kitleleri yalıtmaya, bölmeye dönük tutumlar sergiledi. DGB sendika bürokrasisi saat 10.00’da Fischmarkt alanında toplanırken, toplanma alanına sendika işçisi olmayan hiçbir işçi ve emekçiyi aldırmadı. Kişiler imza karşılığında alana girebildi ve yalnızca sınırlı bir kitlenin girişine izin verildi. Sonuçta DGB bürokratları pandemiyi bahane ederek, sermaye devletinin isteklerine boyun eğerek, sayılı bir işçi kitlesiyle 1 Mayıs ruhsuz ve coşkusuz bir biçimde geride bırakıldı.

Yerli partilerden MLPD’nin içinde yer aldığı Bir-Kar, ATİK, ADHK, AGİF ve Bolşevik Partizan’ın da katılmış olduğu 1 Mayıs etkinliği için saat 10.00’da Fischmarkt’ta toplanıldı. Toplanma alanında her kurum 1 Mayıs ile ilgili pankart ve kuruma ait bayraklarıyla alanda yer aldılar.

Toplanma alanında MLPD’nin müzik grubu Enternasyonal 1 Mayıs işçi marşını seslendirdi. Arkasından 1 Mayıs’ın tarihsel önemine ilişkin bir konuşma yapıldı ve sonrasında da katılımcı kurumlara söz verildi. Yapılan konuşmalar arasında “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları atıldı. Yaklaşık olarak iki saati aşkın bir süreden sonra etkinlik sona erdi.

Gençlik kurumları da Gänsemarkt’ta toplandı. Toplanma alanında gençliğin sorunlarına ilişkin konuşmalar yaptı. Bir saati aşkın yapılan konuşmalardan sonra 1 Mayıs etkinliği sona erdi.

1 Mayıs’ın finalini yapmak için Dammtor tren istasyonunda toplanılmak istendi. Polis buraya etten duvar örerek alana hiç kimseyi almadı. Polisin sert tutumu ve saldırısı karşısında gözaltına alınanlar olurken kitle de bir süre sonra dağıldı.

Bir-Kar olarak işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlamalarının üçüne de ayrı ayrı olarak katıldık. Katıldığımız 1 Mayıs etkinliklerinde TKİP Yurtdışı örgütünün çıkarmış olduğu “Kapitalist barbarlığa karşı 1 Mayıs’a Sosyalizm mücadelesini büyütelim” başlıklı bildirilerin dağıtımını yaptık.

Bir-Kar Hamburg