Wisag işçilerinin eylemleri devam ediyor

Frankfurt Hava Limanı’ında topluca işten atılan Wisag işçilerinin, işe geri dönme talebiyle yürüttükleri direniş devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Mart 2021
  • 22:15

Frankfurt Hava Limanı’ında topluca işten atılan Wisag işçilerinin, işe geri dönme talebiyle yürüttükleri direniş devam ediyor. İşçiler 11 Mart Perşembe günü Wisag’ın Frankfurt’a yakın Niederrrad’da bulunan merkezi önünde bir eylem gerçekleştirdiler.

Saat 11.00’da şirketin yönetim binasının önünde toplanan yaklaşık 100 işçi ve dayanışmacı, davullar, düdükler ve sloganlarla yaklaşık iki saat boyunca Wisag patronlarını teşhir ve protesto etti.

Eylem esnasında IGL tepsilcileri, işçi sözcüleri ve dayanışmaya gelen kimi kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, işçilerin on yılları bulan emeğini hiçe sayan Wisag kapitalistlerinin işçilere reva gördüğü muamelenin kabul edilemez olduğunu; bunun, aynı zamanda onlar adına bir utanç olduğu ifade edildi. Bu haksız ve hukuksuz yaklaşıma karşı işçilerin haklarına ve onuruna sahip çıkması, bu çerçevede şimdiye kadar onlarca eylem yapmalarının takdire değer bir şey olduğu ifade edildi.

Eylemde, “Buradayız, sesimizi yükseltiyoruz, çünkü işimiz çalınıyor!” ve “Asla pes etmeyeceğiz!” sloganları sık sık atılırken, davullar ve düdüklerle tempo tutularak Wisag patronlarının aşağıya inerek işçilere açıklama yapması istendi.

İşçiler şimdiye kadar çeşitli biçimler altında en az 10 eylem gerçekleştirdiler. En son yaptıkları 8 günlük açlık grevi başta olmak üzere, işçilerin ortaya koydukları pratik direniş süreci, Wisag patronları üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Şimdiye kadar Wisag patronlarından işçilere doğrudan yansıyan herhangi bir şey olmasa bile, ortaya konulan eylemli direnişin hattının onlar üzerinde ciddi bir etki yarattığından kuşku duyulamaz.

İşçilerin haklı ve meşru direnişi onlarca basın kuruluşu tarafından haber konusu yapılırken, bunun yanı sıra işçilerin çeşitli bürokratik kanallardan yaptıkları birtakım görüşmelerin de etkisiyle bir kamuoyu oluşmuş bulunuyor. Bugünkü eyleme de, ZDF ve Sat.1 gibi ulusal kanallar tarafından ilgi gösterilerek çekim yapıldı.

Wisag bir yandan işçi çıkarırken, diğer yandan personel yetersizliğinden dolayı işlerin aksadığı ifade ediliyor. Eylemde bazı işçilerin verdiği bilgiye göre, bu yüzden hava alanında bazı uçakların bir saati aşan gecikmeyle çıktıkları belirtildi. Bu arada Lufthansa ve Fraport’tan yardım isteyen Wisag’ın bu isteğinin söz konusu şirketler tarafından geri çevrildiği iddialarından da bahsediliyor.

Eyleme Bir-Kar da bayrak, döviz ve bildiri gibi materyallerle katılarak destek verdi. Bir-Kar daha önce de Wisag direnişiyle dayanışmaya çağıran bildiri ve afişler aracılığıyla, hava alanında çalışan diğer işçilere seslenen bir çalışma yürüttü. Çıkarılan afişler havaalanına giden işçilerin kullandığı otobüs duraklarına yapılırken, aynı şekilde bildiriler de hem online ve hem de fiilen işçilere ulaştırıldı.

Bunun dışında SGP (Sosyalist Eşitlik Partisi) ve başından beri işçilere destek veren ve organize olmalarına yardım eden TKP de “boyun eğme!” pankartıyla katılarak eyleme destek verdi.

İki saatlik bir bekleyişin ardından, işçiler yine hiçbir muhatap bulamazlarken; eylem, 16 Mart’ta Hessen Parlamentosu’nun önünde yapılacak protestonun çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt