Venezuela’da meclis seçimleri

Batılı emperyalistlerin darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Venezuela’da Ulusal Meclis seçimleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Aralık 2020
  • 23:53

ABD başta olmak üzere batılı emperyalistlerin darbe girişimi ve ablukasıyla karşı karşıya kalan Maduro yönetimi, Ulusal Meclis (AN) seçimini kazandı.

Darbecilerin içerisinde olduğu muhalefetin boykotuyla, dün gerçekleşen seçimlerde, Nicolas Maduro’nun başında olduğu Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi ile müttefikleri 5,2 milyon oyun yüzde 67,6’sini aldı. Seçimlere katılımsa yüzde 31’de kaldı.

Amerikancı darbenin kuklası Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, geçtiğimiz yıl 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş ve Maduro yönetimini devirmek için çeşitli darbe girişimlerinin parçası olmuştu. Seçimlerde Halk İradesi (VP), Önce Adalet (PJ), Demokratik Hareket (AD) ve Yeni Bir Zaman (UNT) adlı partilerin de içerisinde olduğu 27 parti boykot kararı almıştı. 

Seçim sonuçları beklendiği üzere darbecileri destekleyen batılı emperyalistler tarafından kabul edilmiyor. Avrupa Birliği (AB), ABD ve Amerika Devletleri Örgütü (OAS), “demokratiik şeffaflık olmadığı” gerekçesiyle sonuçları tanımayacaklarını açıklamıştı.

ABD’de seçimleri kaybeden D. Trump yönetiminden Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela seçimlerini hedef alan bir açıklamayla “Venezüella seçiminde sahtekarlık yapılmıştır. Gayrimeşru Maduro rejiminin ilan ettiği sonuçlar, Venezüella halkının iradesini yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise Pompeo’ya yanıt vererek “Dışişleri Bakanı Pompeo, sakince ve teslimiyetle gerçeği kabul et: Venezuela'da mutlak başarısızlığa uğradınız” ifadelerini kullandı.

Bugün toplanan AB dışişleri bakanlarının tutumunu ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıkladı. Seçimlerin “asgari uluslararası standartlara uymadığı ve Venezuela halkını seçimlere katılım konusunda harekete geçiremediği” değerlendirmesinde hemfikir olduklarını aktaran Borrel “Seçim sonuçları AB tarafından tanınamaz” diye konuştu.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’ndan da seçimlerin meşru görülmediği yönünde bir açıklama yapılırken, Guaido’yu hem meclis hem “devlet başkanı” olarak tanımaya devam edecekleri belirtildi.

50’ye yakın ülke tarafından “geçici devlet başkanı” kabul edilen Guaido’nun “süresi” de bu seçim sonuçlarıyla birlikte 5 Ocak’ta dolmuş olacak.