Tunus Emekçileri Partisi: Ne darbe ne Ennahda!

Tunus Emekçileri Partisi, Kays Said’in darbesinin desteğiyle veya Ennahda hareketiyle herhangi bir şekilde ittifak kurarak sorunların çözülmeyeceğine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Temmuz 2021
  • 17:55

Tunus Emekçileri Partisi*, Cumhurbaşkanı Kays Said’in müdahalesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, istenen değişimin Kays Said’in darbesinin desteğiyle veya Ennahda hareketiyle herhangi bir şekilde ittifak kurarak olamayacağına vurgu yapıldı.

Evrensel’in aktardığına göre, “Devrimin gidişatı darbeler ve mutlak bireysel yönetimlerle düzeltilemez” başlıklı açıklama şöyle:

“Tunus Emekçileri Partisi darbe ve şiddet olayları da dahil olmak üzere ülkeyi tehdit eden korkunç senaryolar hakkında bir süredir uyarıda bulunmaktadır:

Cumhurbaşkanı, belki de en belirgini askeri kurumun sistemin kanatlarının mücadelesine müdahil olması olmak üzere çeşitli göstergelere dayanarak kendisinden bekleneni yaptı. Hukuki açıdan ortaya çıkan gelişme, Anayasa’nın ve kabul ettiği 80. madde hükümlerinin açık bir ihlalidir. Siyasi açıdan, istisnai anti-demokratik önlemler, Kays Said’in uzun süredir yürütme, yasama ve yargının yani tüm yetkileri tekeline alma çabasını somutlaştırmaktadır. Onun eliyle mutlak otokrasi sistemini yeniden kurmaya yönelik bir karşı devrim yolunu başlatmaktadır.

Bu manevralar, ülkenin her düzeyde yaşadığı kriz durumunun ciddiyetini artıracak ve hatta şiddet, çatışma ve terör döngüsüne düşmesine yol açabilecek yeni bir aşama açılacağını düşündürmektedir.

(Parti) Tunus halkının, ülkeyi son on yılda izlenen gerici seçenekler sonucunda kötüleşen boğucu ve kapsamlı krizden çıkaracak köklü bir değişime acil ihtiyaç duyduğunu vurgular ve ekonomik yıkım, mali iflas, yolsuzluğun yayılması, terörizm ve siyasi suikastlara neden olan; ülkeyi bağımlılık ve borç içinde boğan ve Tunuslu kadın ve erkeklerin hayatlarının her boyutunu yok eden tüm hükümet sisteminin, cumhurbaşkanlığının, parlamentonun ve Ennahda öncülüğündeki hükümetin sorumlu tutulması ve alaşağı edilmesi çağrısını yineler.

Tunus Emekçileri Partisi, istenen değişimin Kays Said’in darbesinin desteğiyle veya Ennahda hareketiyle herhangi bir şekilde ittifak kurarak olamayacağına ve bunun Tunus halkının iradesiyle olacağına olan inancını yinelemektedir. Sivil bir devlet, halkın elinde bir iktidar ve ülkenin kendi imkanları ve kaynakları üzerindeki egemenliği; bağımsız siyasi karar alma, sosyal adalet ile erkek ve kadın vatandaşlar arasındaki eşitliğe dayalı bir halk demokrasisi kurma, ancak Tunus halkının eliyle olacaktır.

Tunus halkını, tutumlarını barışçıl yollarla ifade etmeye devam etmeye ve kendi çıkarlarına hizmet etmek için bölgesel eksenler ve uluslararası güçler tarafından desteklenen rejimin bileşenleri tarafından itilen çatışma çağrılarını reddetmeye çağırıyoruz. Eski rejimin ve derin devletin yandaşlarından, para ve kaçakçılık mafyalarından devlete sızanların niyetlerine karşı temkinli olmaya da çağırıyoruz.

Tüm demokratik ve ilerici güçleri, partileri, örgütleri, dernekleri, aktörleri ve şahsiyetleri, ülkeyi kötü bir döngüye sokabilecek ve Tunus halkının kurtulmak için büyük fedakarlıklar yaptığı mutlak otokrasinin zulmüne yeniden düşmesine yol açabilecek bu tehlikeli gelişmeler ve bunların yansımalarıyla yüzleşmek için birleşik bir tutum formüle etmek üzere bir danışma mekanizması etrafında acil olarak toplanmaya çağırıyoruz.”

***

* 1986 yılında kurulan Tunus İşçileri Komünist Partisi, 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali rejimine karşı ayaklanma sonrasında Temmuz ayında ilk yasal kongresini gerçekleştirmiş, ertesi yıl parti adından "komünist" önadı çıkarılmıştır. (Kaynak: Wikipedia)