Trump geçiş sürecinin önünü açıyor

Trump, yeni başkanın göreve geçişi süreci için GSA’ya “yapılması gerekeni yapın” diye talimat verdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Kasım 2020
  • 23:45

ABD Başkanı Trump, 3 Kasım seçimlerinin galibi olan Joe Biden’ın göreve geçiş prosedürlerinin başlamasına onay verdi.

Donald Trump, dün Twitter’da yaptığı paylaşımda ABD federal idare kurumu Genel Hizmetler İdaresi (GSA) başkanı Emily Murphy’e “yapılması gerekeni yapmalıdır” diye talimat verdi. Buna karşın, zaferin büyük seçim sahtekarlığıyla kendisinden çalındığını iddia eden Trump seçim yenilgisini kabul etmeyi hala reddediyor. Savaşmaya devam edeceğini çünkü zaferden emin olduğunu bir kez daha belirten Trump dünkü kararının ardından bugün “ABD’nin yeni başkanına GSA’nın karar vermeyeceğini” belirtti.

Trump’ın iddialı açıklamalarına karşın, seçim sonuçlarıyla ilgili avukatlarının yaptığı 30’dan fazla başvuru mahkemeler tarafından reddedildi. Trump’ın GSA başkanına verdiği “yapılması gerekeni yapması” talimatı görevi devretmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Biden ekibi kararı memnuniyetle karşılıyor

Trump’ın “geri adımını” olumlu karşılayan Biden, Trump’ın yenilgiyi hâlâ kabul etmediğine de değindi. Buna karşın, seçimlerin geride kaldığı, birlik olmak gerektiği vurguları yaptan Biden, bundan sonraki süreç için “sorunsuz ve barışçıl bir güç aktarımı” dileğinde bulundu. Trump’ın talimatıyla birlikte, Biden’ın ekibi, diğer şeylerin yanı sıra resmi işlerin sorunsuz bir şekilde devredilmesi için tasarlanan 6,3 milyon dolara erişebilecek. Aynı zamanda, çalışanlarının artık resmi olarak hükümet yetkilileriyle iletişim kurmalarına izin verilecek ki bu önceden reddedilmişti. 78 yaşındaki Biden, 20 Ocak’ta ABD’nin yeni başkanı olarak yemin edecek.

Biden’in geçiş ekibinden yapılan açıklamada, “Bugün alınan karar, ülkemizin karşı karşıya olduğu zorlukları çözmeye başlamak için gerekli bir adımdır.” denildi. Joe Biden’in ekibinin, mevcut hükümet yetkilileriyle korona krizi ve ulusal güvenlik hakkında görüşmek istediği belirtiliyor

Geçiş süreci

ABD’de, bir başkandan diğerine görev devri kanunla düzenleniyor. Yasayı bağımsız bir ABD devlet kurumu olan Genel Hizmetler İdaresi (GSA) uyguluyor. ABD başkanı olan kişi, aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak 1,3 milyon askerden sorumlu olacak ve acil bir durumda nükleer silahların kullanımına izin verecek kodlara sahip olacak.

O ve hükümeti, yaklaşık beş trilyon ABD doları (4,2 trilyon avro) değerinde bir bütçeden sorumlu olacak. Yeni seçilen başkan hükümet ekiplerini bir araya getirmek için oylama ile göreve başlama arasındaki iki buçuk ayı kullanmak durumunda. Bunun sadece kabine, devlet bakanları ve yetkililerle ilgili bir durum olmadığı söyleniyor.