Trump infaz yöntemlerini çeşitlendirmek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, çeşitli infaz yöntemleri kullanarak federal düzeyde ölüm cezalarının gerçekleştirilmesini istiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Kasım 2020
  • 16:55

ABD Başkanı Donald Trump, çeşitli infaz yöntemleri kullanarak federal düzeyde ölüm cezalarının gerçekleştirilmesini istiyor. Önceden onaylanmış zehirli enjeksiyonla infaza ek olarak, infaz biçimleri arasında ateş etme, elektrikli sandalye veya öldürücü gaz kullanımı da yer alıyor. Adalet Bakanlığı ilgili yönergeleri federal hükümetin resmi gazetesinde yayınladı.

Die Zeit’ın haberine göre, federal düzeyde ölüm cezası almış failler, cezanın verildiği ABD eyaletinde “yasal olan” tüm infaz yöntemleriyle 24 Aralık’tan itibaren infaz edilecekler. ABD’de idam cezaları çoğu kez zehirli iğne kullanılarak yapılıyorken, bazı eyaletlerdeki yasalar alternatif infaz yöntemleri de sunuyor. Örneğin Mississippi ve Oklahoma’da gaz kullanımına, elektrikli sandalyeye ve idam mangalarına genel olarak izin verilmektedir. Tennessee eyaletinde bir mahkum Aralık ayında elektrikli sandalyede idam edildi.

Trump federal düzeyde infazları yeniden başlattı

Trump yönetimi altında şimdiye kadar ulusal hukuka göre toplam sekiz suçlunun idam cezası infaz edildi. Seçimlerin ardından, iktidar değişimine kadar daha fazla infaz gerçekleştirilmesi planlanıyor. Donald Trump’ın Adalet Bakanlığı, Joe Biden’ın 20 Ocak’ta göreve gelmeden önce federal olarak hüküm giymiş suçluların bazılarını infaz etmeyi amaçlıyor. Mevcut geçiş aşamasında Bakanlık beş idam cezasının infazını gündemine aldı. Bunlardan üçü Joe Biden göreve gelmeden birkaç gün önce yapılacak. Demokratların infazlara itiraz ettiği kaydediliyor.

Birçok ABD eyaleti ölüm cezalarını infaz ederken, 2003 yılından bu yana hiçbir federal infazın yapılmadığı belirtiliyor. O zamandan beri idam cezası uygulanmaya devam edildi, ancak infazlar gerçekleşmedi. İnfazların yeniden başlamasıyla ilgili yasal mücadele Washington’daki Yüksek Mahkeme’ye kadar taşındı, ancak hükümet galip geldi. İlk üç infaz, Temmuz ayında Indiana, Terre Haute’deki bir federal hapishanede ölümcül enjeksiyonla gerçekleştirildi.

Ölüm cezasının genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde giderek azlmakta olduğu ileri sürülüyor. Oluşan kamuoyunun yanı sıra lojistik ve hukuki engellerin bu sonuca yol açtığı belirtiliyor. Ölümcül enjeksiyon için gerekli maddeleri elde etmenin giderek zorlaştığı, yanı sıra hukuki anlaşmazlıklara yol açma eğiliminin güçlendiği ifade ediliyor.
Ölüm Cezası Bilgi Merkezi’ne göre, ABD’de 2020’de şu ana kadar 8’i federal düzeyde olmak üzere 15 kişi idam edildi.