Trump seçim krizini büyütmeye çalışıyor

ABD seçimleri ile ilgili basın toplantısı gerçekleştiren D. Trump bir kez daha “Yasal oylar sayılırsa, kolaylıkla kazanırım. Yasadışı oylar sayılırsa oyumuzu çalmaya çalışabilirler” dedi. Trump seçimlerde yapıldığını idda ettiği “dolandırıcılıktan” dolayı yasal işlem başlatmak istediğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Kasım 2020
  • 17:16

ABD başkanlık seçimlerinde oy sayımı devam ediyor. Demokrat Parti adayı Joe Biden, ABD başkanı seçilmeye yetecek kadar eyaleti kazanmanın eşiğinde bulunuyor olsa da henüz zaferini ilan etmiş değil. Öte yandan, beş önemli eyalette sayım devam ederken, Donald Trump bir basın toplantısıyla tekrar “heyecan” yarattı. Yine kendisi için zafer ilan etti ve Demokratları sahtekarlıkla suçlayarak seçim sürecinde şüpheler uyandırmayı sürdüdü. 

“Yasal oylar sayılırsa, kolaylıkla kazanırım. Yasadışı oylar sayılırsa oyumuzu çalmaya çalışabilirler” diyen Trump, seçimlerde yapıldığını idda ettiği “dolandırıcılıktan” dolayı yasal işlem başlatmak istediğini söyledi. “Seçimi burada çalmaya çalışıyorlar. Bir seçimi manipüle etmeye çalışıyorlar” diyen Trump, “Bu posta oylarının nasıl bu kadar tek taraflı olduğunu görmek inanılmaz” dedi. Trump, rakibi Joe Biden’in destekçilerinin çoğunluğunun postayla oy kullandığından sıklıkla bahsediyordu.

TV kanalları yayını kesti

Bazı TV kanalları basın toplantısının yayınını kesmek zorunda kaldı. Trump birkaç dakika konuştuktan sonra TV kanalları Trump’ın sözlerine sert eleştirilerde bulunarak normal programlarına geri döndü. NBC’den Lester Holt, “Başkan bir dizi yanlış iddiada bulunduğu için şimdi yayını kesmeliyiz” dedi. Seçim sahtekarlığına dair bir kanıtın olmadığını belirtti.

MSNBC’den Brian Williams ise, “Şimdi, bir kez daha, sadece Amerika Birleşik Devletleri Başkanını kesmek için değil, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri Başkanını düzeltmek için de alışılmadık bir konumdayız. Bildiğimiz hiçbir yasadışı oy yok, bildiğimiz bir Trump zaferi de yok” ifadesini kullandı. ABC’den Jonathan Karl, Trump’dan dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.  

Cumhuriyetçiler de dolandırıcılık iddialarına karşı çıkıyor

Trump’ın iddalarına yönelik yönelik eleştiriler Cumhuriyetçi Parti üyelerinden de geldi. Bazı senatörler dolaylı bazıları da açıkça Trump’a karşı çıktı. Meclis çoğunluğu lideri Mitch McConnell, Trump’ın erken bir şekilde kendisini seçimin galibi ilan etmesini eleştirdi.

Floridalı Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da Twitter üzerinden Trump’ı kınadı ve “Yasal olarak kullanılan oyları saymanın günler sürmesi bir sahtekarlık değildir” dedi.

Alaska Senatosu üyesi Lisa Murkowski, sonuçlar alınırken “herkesin sabırlı olması gerektiği” konusunda uyarıda bulundu. Seçim görevlilerine işlerini yapmaları için zaman tanınmasının önemine işaret etti. Yasal olarak gönderilen tüm oyların kabul edilmesi ve sayılması gerektiğinin önemini vurguladı. Cumhuriyetçi milletvekili Adam Kinzinger ise, Trump’ın Demokratların seçimi “çalmaya çalıştığı” iddiasına cevaben ona doğrudan tweet atarak, “Durun… Oylar sayılacak ve ya kazanacak ya da kaybedeceksiniz” diye yazdı.

New Jersey’in eski valisi ve Trump’ın sırdaşı Chris Christie de Trump’ın sözlerini küçümsemedi ve argümanının temeli olmadığını söyledi. Trump’ın seçimin bütünlüğüne yönelik saldırılarını, o ofisteki birinden beklenmeyecek “kötü bir stratejik karar” olarak niteledi.

Maryland’in Cumhuriyetçi Valisi Larry Hogan da kendisini Trump’ın davranışından ayırdı. Hogan, Washington Post için düzenlenen bir etkinlikteki konuşmasında, Trump’ın sözlerini çirkin ve korkunç bir hata olarak tanımladı. Eleştiriye Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da katıldı. 

Oğul Trump: Başkan “topyekün savaş” ilan etmeli

D. Trump’un oğlu Trump Jr., babasına seslenerek seçim sonuçlarına karşı “topyekün bir savaş” başlatmaya çağırdı ve kendisinin “tüm sahtekarlığı ve hileyi ifşa etmesi” gerektiğini ilan söyledi. Oğul Trump, “Buna, ölü olan veya artık ilgili eyalette yaşamayan seçmenlerin oyları da dahil. Bu pisliği temizlemenin ve bir muz cumhuriyeti gibi görünmeyi bırakmanın zamanı geldi” dedi.

Yargıçlar davaları redetti

Şu ana kadar ABD’de önemli bir seçim dolandırıcılığı vakası bildirilmedi. Çeşitli eyaletlerdeki yargıçlar, Trump’ın kampanya ekibinin davalarını reddetti. Pensilvanya’da da sayımın durdurulması talebi reddedildi.

Nevada’da Yüksek Mahkeme Las Vegas sayım sürecini durdurmayı reddetti ancak ek gözlemciler üzerinde bir anlaşmaya varıldı. Trump taraftarları ise daha fazla yasal işlem yapılacağını duyurdu. Georgia’da, 53’ün üzerinde şüpheli oy pusulası davası da reddedildi. Michigan’da ise bir yargıç eyalet sayımının bittiğini kaydetti.