Sinan yoldaş ve “ON”lar Rüsselsheim’da anıldı!

Bundan altı yıl önce yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile, 25 yıl önce Ulucanlar Hapishanesi’nde katledilen 10 devrimci, 22 Eylül Pazar günü, Rüsselsheim’da yapılan bir etkinlikle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Eylül 2024
  • 21:35

Bundan altı yıl önce yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile, 25 yıl önce Ulucanlar Hapishanesi’nde katledilen 10 devrimci, 22 Eylül Pazar günü, Rüsselsheim’da yapılan bir etkinlikle anıldı.

Etkinlik kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, başta Sinan yoldaş, yiğit komünistler Habip Gül ve Ümit Altıntaş olmak üzere, Ulucanlarda yitirdiğimiz 10 yiğit devrimci şahsında, tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından Sinan yoldaşın Dersim’de başlayıp Avrupa’da biten devrimci yolculuğunu, her dönemin toplumsal-siyasal gelişmeleriyle birlikte ele alan  sinevizyon gösterisi yapıldı. Anlatı, coğunun Sinan yoldaşı şahsen de tanıdığı katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Sineviyonun ardından, Sinanların, Habiplerin, Ümitlerin, Hatice ve Alaattinlerin çatısı altında savaştıkları, uğruna canlarını ortaya koydukları devrim davasının coğrafyamızdaki temsilcisi, partileri TKİP adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, onların sadece örgütlü birer “zor dönem devrimcisi” olmakla kalmayıp, birer dava insanı olduklarına işaret edilerek, onları anmanın, onların davasını her gün biraz daha ileriye taşımakla asıl anlamını bulacağı ifade edildi. Günümüzün siyasal ve sosyal bir tablosunu cizerek devam eden konuşmada, bunalımlar, savaşlar ve devrimler döneminin içerisinde olduğumuz, kapitalizmin krize çözümünün her zamanki gibi savaş ve faşizm olduğu gerçeğinin altı çizildi. Dünyanın dört bir yanında, Kürdistan ve Filistin’de, dünya halklarının kendilerine dayatılan, savaş, faşizm, sosyal yıkım ve sefalete direnişle karşılık verdiği, geleceğin bu toplumsal kavgalar içinde şekilleneceği belirtildi. Dünyanın her yerinde, kapitalizmin gittikçe keskinleşen çelişkilerine paralel olarak, günden güne artan ve sertleşen sınıf mücadelelerine önderlik edecek devrimci partilerin tayin edici önemine vurgu yapıldı. Bu anlamda partinin özü ve özeti olan yoldaşların, el üstünde tuttukları ve dahası ileriye taşıdıkları devrimci değerleri kıskançlıkla savunmak, onu yeni kuşaklara devretmek, sadece ve sadece örgütlü devrimci kimlik ve mücadeleyle mümkündür denildi.

Konuşmanın ardından Sinan yoldaşı şahsen tanıyan veya onunla birlikte mücadele etmiş kimi dost ve yoldaşlar söz alarak, ona ve Ulucanlar şehitlerine ilişkin değerlendirme ve anılarını paylaştılar. Anma etkinliğinde son olarak, gençlerden oluşan müzik grubu Amargi sahne aldı. Grubun seslendirdiği Türkçe, Kürtçe, Zazaca marş ve klamlar beğeniyle karşılandı. Etkinlik, 16 Kasım’da Wuppertal’de yapılacak merkezi geceye destek verme ve katılım çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Rüsselsheim